Virágzás

2023.03.24. 09:20

Tavaszi illatár: kivirágzott a nógrádi kertekben az ibolya

Virágba borult Nógrád-szerte a tavasz egyik legkedveltebb virága, az ibolya. A főként lila színárnyalatokban elterjedt növény nem csupán impozáns látványt nyújt, de illata is magával ragadó.

A.E.

A szerény kis virágokra az ibolya magával ragadó illata hívja fel igazán a figyelmet

Forrás: Nool

Fotó: Angyal Eszter

Szerte Nógrád vármegyében virít már a tavasz egyik legkedveltebb virága, a mintegy négyszázötven különféle fajjal rendelkező ibolya. Nem csupán a virágszirmok színe, de a növény levelei is igen eltérőek lehetnek, a benne lévő illóolajok pedig kellemes illattal töltik meg a levegőt. Sőt, talán kevesen tudják, de az ibolya ráadásul számos gyógyhatással is rendelkezik.

Számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre az ibolya
Számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre az ibolya
Fotós: Angyal Eszter / Forrás: Nool

Az illatos ibolya virágából Dél-Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak, amit illatszeripari célokra használnak, s mára az ibolyavirág-olaj az egyik legdrágább illatszer alapanyag. Az egyik faj leveleit sebek gyógyítására használják, de az ibolya virágjainak felhasználásával szörp és lekvár is készíthető. Vizsgálatok igazolták továbbá, hogy az illatos ibolyából készített szirup alkalmazása kiegészítő kezelésként enyhítheti a köhögés és az asztma tüneteit is, főzete fejfájásra és migrénre adhat enyhülést, míg nyugtató hatású illóolaja az álmatlanságban szenvedőkön is segíthet.

Világosabb és sötétebb színárnyalatokban is pompázik
Világosabb és sötétebb színárnyalatokban is pompázik
Fotós: Angyal Eszter / Forrás: Nool

A violafélék családjába tartozó ibolya évelő nyövény, március és május közötti időszakban borul virágba, s nem csupán kertekben, de mezőkön, erdőkben, erdei vágásokban is találkozhatunk vele. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában