Búcsú

2023.03.26. 11:01

Gyászol a Nool szerkesztősége: elhunyt kollégánk, Szenográdi Ferenc

Életének 84. évében elhunyt Szenográdi Ferenc pedagógus, újságíró. Fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, ahogyan mi hívtuk, Feri bácsitól.

L.J.

Szenográdi Ferenc (1938-2023)

Forrás: Nool

Szenográdi Ferenc 1938. december 24-én született Szécsényben. A szécsényi elemit követően a Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett. Első pedagógusi végzettségével Ipolytarnócon kezdett el tanítani, majd 1964-ben bekerült a szécsényi Mikszáth Kálmán Általános Iskola tantestületébe, ahol 1980-ig az iskola átszervezéséig dolgozott. Munka mellett az egri tanárképző főiskola biológia-földrajz szakos tanári szakán diplomázott 1965-ben. A Mikszáth Kálmán és II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola összevonása után az intézmény igazgatóhelyettese lett, aztán 1994-től a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium igazgatóhelyetteseként ténykedett egészen 2004-es nyugdíjba vonulásáig. 

Az írás volt a mindene

Szécsény közéletében mindig aktívan részt vett. Öt cikluson át volt önkormányzati képviselő. Az oktatási bizottság elnökeként sokat tett a szécsényi művészeti iskola megalakulásáért. Pedagógusi pályafutása mellett helytörténeti és újságírói tevékenységet is folytatott.

Több mint hatvan évig szolgálta legjobb tudása szerint töretlen hittel, példamutató odaadással a Nógrád Megyei Hírlapot és mindenkori olvasótáborát. Főként Szécsényről és környékéről tudósított. Emellett számos nógrádi és országos folyóiratban, kiadványban, antalógiában szerepeltek természettudományi, honismereti, helytörténeti tanulmányai, de szépirodalmi írások is kerültek ki tolla alól. Megírta Szécsény történetét, feldolgozta a város sportkrónikáját, valamint kulturális és művészeti életét. 

Munkásságát díjazták

Az önkormányzat 2013-ban a „Köz Szolgálatáért”, a közelmúltban pedig a „Szécsény Városért” kitüntetéssel ismerte el a város oktatási, kulturális, közösségi életében évtizeden át végezett munkásságát. Szenográdi Ferenc 1967-ben nősült meg, felesége Végh Erzsébet szintén pedagógus, illetve aktívan foglalkozik képzőművészettel is. Két fiuk született, Péter és Tamás. 

Búcsúzunk
Fájdalommal búcsúzunk Feri bácsitól, akinek életét az újságírás tette teljessé. Mindig kedvesnek, segítőkésznek, együttműködőnek ismertük. Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük. Temetését március 29-én, szerdán 15 órakor tartják a szécsényi temetőben.

 

 

Címkék#gyász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában