Programajánló

2023.03.30. 19:42

Tengernyi esemény várható a hétvégén Nógrádban, indul a húsvéti készülődés

Eseményekből nem lesz hiány hétvégén szűkebb hazánkban. Virágvasárnap a templomokban barkát szentelnek, több településen kézműves foglalkozással hangolódnak a közelgő húsvétra, de a programok sorát tarkítja kiállítás megnyitó, tojásfa díszítés, termelői piac és virágvasárnapi játék is. Balassagyarmaton az atlétika pályát adják át.

Veres Edina

Több településen a tojásfát is feldíszitik

Forrás: Nool | Archív fotó

Fotó: Hüvösi Csaba

Kézműves foglalkozással hangolódnak a húsvétra Mátranovákon

Húsvéti kézműves délutánt szerveznek Mátranovákon, a Május 1. Művelődési Házban április 1-én, szombaton. A program során a gyermekek és szüleik hungarocell tojásokat színezhetnek és mintázhatnak különböző technikákkal, illetve a foglalkozás után a résztvevők közösen díszítik majd fel a művelődési ház udvarán álló tojásfát. Az intézmény közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint a rendezvény ingyenes, a szervezők az alapanyagokat biztosítják az érdeklődőknek.

Folytatódnak a varsányi programok

A hét során zajlik a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete című rendezvénysorozat, amelyhez – ahogy arról portálunk is beszámolt – Varsány is csatlakozott. A település által szervezett események hétvégén folytatódnak a helyi hagyományőrzők házában. A programok középpontjában április 1-én, szombaton 10 és 14 óra között a bútorfestés és a népi fafaragás áll majd. Az érdeklődőknek Záhorszki Mónika nagyoroszi bútorfestő, valamint Kanyó Balázs nógrádsipeki fafaragó tart bemutató foglalkozást. Ezután április 2-án, vasárnap 13 órától a Varsányi Borház boraival, és a böjti ételekkel ismerkedhetnek meg a megjelentek a helyi termékek kóstolóján és vásárán, amely 17 órakor zárja majd kapuit.

Balassagyarmati születésű művész képeiből nyílik tárlat

Synopsis címmel nyílik kiállítás Zólyomi Bia balassagyarmati születésű grafikus, festőművész alkotásaiból a Szerbtemplom Galériában április 1-én, szombaton 17 órakor. A tárlat képeit Antalffy Péter történész ajánlja majd a megjelentek figyelmébe. Az érdeklődők május 11-ig tekinthetik meg a kiállítást.

Foglalkozással színesítik a szalmatercsi termelői piacot

Termelői piacot szervez április 1-én a szalmatercsi piactéren a helyi önkormányzat és a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány. A község közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint szombaton 9 órától kézműves és termelői termékekkel tölthetik meg kosaraikat a vásárlók, majd 10 órakor kézműves foglalkozás kezdődik, amelyen kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek.

Közös tojásfestésre és tojásfadíszítésre hívják a vizslásiakat

A héten húsvéti hangulatba öltöztek Vizslás közterületei. Ahogy arról portálunk is beszámolt, az Újlaki településrészen már korábban kihelyezték a dekorációkat, míg kedden és szerdán a Vizslás tábla, a polgármesteri hivatal és a kultúrház környékén tették ugyanezt. Sándor József, a község polgármestere elmondta, hogy a díszek tárháza tovább bővült a helyi faluszépítő egyesület tagjainak köszönhetően, akik tojásfákat, szalmabála-nyuszikat, húsvéti fotópontokat, valamint falapokból kivágott színes hímes tojásokat és tapsifüleseket készítettek. A díszítés április 1-én, szombaton délelőtt folytatódik egy könyvtári foglalkozással, amely során kicsik és nagyok együtt festhetnek húsvéti tojásokat. Az elkészült alkotásokat végül a résztvevők közösen akaszthatják fel a vizslási tojásfákra.

Átadják, majd versenyekkel avatják fel az új balassagyarmati atlétika pályát

Ünnepélyes keretek között adják át április 1-én, szombaton szűkebb hazánk első atlétikai centrumát Balassagyarmaton, amely eseményt egy észak-magyarországi regionális atlétikai versennyel is egybekötnek. A ceremónián a városvezetés mellett várhatóan a Magyar Atlétikai Szövetség és a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság is részt vesz, míg a megmérettetés rendezési feladatait a Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) vállalta magára.

Szombaton még tanulható a tojásírás Terényben

A tojásírás fortélyait leshetik el az érdeklődők a terényi könyvtárban április 1-én. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint Várdai Bori néni – csütörtök és péntek után – még szombaton 16 órától segít elsajátítani a húsvéti tojásírás mozdulatait a megjelenteknek. Pipkát, viaszt és festéket a szervezők biztosítanak, azonban tojást a résztvevőknek kell magukkal vinniük. Apró gyermekek szülői, nagyszülői kísérettel vehetnek részt a foglalkozáson.

Virágvasárnapi játékot adnak elő a karancslapujtői alsó tagozatosok

Karancslapujtőn április 2-án 13 órától, a vasárnapi szentmise után virágvasárnapi böjti játszóra várják az érdeklődőket a helyi római katolikus templom előtti téren. A község közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint rossz idő esetén az iskola tornatermében tartják meg az eseményt, amelyen a Mocsáry Antal Általános Iskola alsó tagozatos tanulói működnek közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában