Oktatásügy

2023.03.31. 13:53

Egységes volt a tarjáni közgyűlés az iskolák névváltoztatása és önállósodása ügyében

Egységes álláspontra helyezkedett a salgótarjáni közgyűlésben a várost vezető és az ellenzéki frakció az általános iskolai intézményrendszer átszervezésére vonatkozó javaslattal szemben a közgyűlés csütörtöki ülésén.

K.I.

A Gagarin iskola már 16 éve a székhelyintézmény nevet viseli, de a köztudat megőrizte a régi nevet

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

A tankerületi központ önállósítani ajánlja a helyi általános iskolákat, ezzel szemben számos aggály merült fel az ülésen, ugyanakkor a meghozott határozatban – további egyeztetések szükségességét hangsúlyozva – nem foglalt állást a testület a tervezettel szemben. A város a folyamatban nem döntéshozó, csak véleményező.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ ajánlása szerint a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégiumból (SÁIK) kiválnának és önállók lennének az Arany János, a Petőfi Sándor, a Beszterce-lakótelepi és a Kodály Zoltán Tagiskolák. A kollégium az Arany tagintézményeként működne tovább, a Dornyay Béla Tagiskola pedig a jelenlegi székhelyintézmény telephelye lenne. Utóbbi intézményre egyben felmenő rendszerben a megszűnés vár, ősztől már csak a felsősök oktatása zajlik majd itt – az önállósodási kérdésektől függetlenül.

Völgyvárosi nevet szánnak az intézményeknek

Ha ez a törekvés megvalósul, a székhelyintézménynek is új nevet szükséges adni. Ezt Völgyvárosi Általános és Két Tanítási Nyelvű Iskola vagy Salgótarjáni Völgyvárosi Általános és Két Tanítási Nyelvű Iskola formában látta megfelelőnek a tankerületi központ. Ebben a témában még egy online petíció is indult a Gagarin név újbóli, hivatalos használata érdekében, amit több mint kétezer támogató írt alá. Mint azt Czene Gyula képviselő az ülésen ezzel kapcsolatban megfogalmazta: „nem hallottam még embert, aki azt mondta volna, hogy viszem a gyereket a székhelyintézménybe”.

Huszár Máté alpolgármester kommentárjában úgy fogalmazott: egy ilyen mértékű átszervezési terv esetében szerencsésebb lett volna, ha már az előkészítés során is párbeszéd zajlik akár a városvezetéssel, akár a közgyűléssel. Az alapos és szakmailag vállalható véleménynyilvánításhoz további egyeztetések szükségesek, az alpolgármester szerint rengeteg a kérdőjel számukra, de a szülők és az intézményrendszerben dolgozó pedagógusok részéről is. A székhelyintézmény esetében jelezte: az iskolát mindig, mindenki Gagarinnak hívta, akkor is, ha hivatalosan már 16 éve más a neve.

Aláírást gyűjtöttek, újra használnák hivatalosan is a Gagarin nevet

Fenyvesi Gábor képviselő a témában elsőként azt hangsúlyozta: örömteli, hogy rövid idő alatt ez már a harmadik olyan kérdéskör, melyben konstruktív szakmai együttműködés mutatkozott a városvezetés és az ellenzék között. A képviselő szerint elfogadhatók az intézmények igényei az önállóságra, ha a jelenlegi szervezeti keretekben meg tudnak erősödni a tagintézmények úgy, hogy önállóan is talpon tudjanak maradni, semmi akadálya egy ilyen változásnak. Ugyanakkor hozzátette: jelenleg nem ez a helyzet, legalábbis a Petőfi és az Arany esetében biztosan nem. Fenyvesi Gábor arra is figyelmeztetett, hogy beláthatatlan társadalmi és szakmai következményeket is hozhat egy ilyen változás.

A Gagarin név újbóli használatával kapcsolatban jelezte: önállósodás esetén ezt támogatják, szemben az eredeti előterjesztéssel. Azt azonban nem, hogy ha nem valósul meg a szétdarabolás, akkor az intézményrendszer maga vegye fel a Gagarin nevet. (Ebben az esetben például a Kodály iskolának Salgótarjáni Gagarin Általános Iskola és Kollégium Kodály Zoltán Tagiskolája lenne a hivatalos neve – a szerk.) Ezt a módosítást Huszár Máté elő is terjesztette az ülésen, a képviselők így ennek megfelelően hozták meg döntésüket a névváltoztatásról: a tankerületi központ akár így, akár úgy alakul a folytatás, oldja meg, hogy az iskolát ismét hivatalosan is Gagarinnak hívják.

Szétválasztanák a mamutintézményeket, a közgyűlés csak véleményezhet

Tóth László, a Salgótarjáni Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese az ülésen ismertette: a szakmai hatékonyság érdekében a Klebelsberg Központ az egész országra egységes ajánlása az, hogy a mamutintézményeket egységekre válasszák szét. A SÁIK szétbontása kapcsán szakmai szempontokat vizsgáltak és figyelembe vették azokat a tagiskolák felől érkező jelzéseket is, melyek a korábban meglévő önálló intézményi arculatuk hiányát vetették fel. Tóth László hangsúlyozta: az előterjesztésben foglaltak a Salgótarjáni Tankerületi Központ részéről ajánlások a Klebelsberg Központ felé.

Fekete Zsolt polgármester zárszavában úgy reagált: minden város oktatási rendszere más és más, ahogyan a települések jellemzői is, így ezeket nem lehet összehasonlítani. A képviselőknek jelezte: az önkormányzat csak véleményezhet, a döntést a fenntartó hozza meg. Utalt arra is, hogy a szakmai mellett számos további társadalmi aspektusa is van egy ilyen átszervezésnek, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában