Keresztelő

2023.04.01. 19:57

Dominik és Hanna az élre ugrott, Salgótarjánban Beniel és Zejnep is előfordult

A keresztnevek országos rangsorában, mind a lányokat, mind a fiúkat illetően, változást hozott az elmúlt év. Az Annák lecsúsztak a dobogóról, a Hannák és az Olíviák azonban előre törtek. A Dominik és az Olivér utónevet egyre többen választják, az eddig népszerű Levente, Bence és Máté kicsit háttérbe szorult.

Gulyás Edina

Keresztelő. Különleges nevekkel is gyakran találkoznak az anyakönyvvezetők

Forrás: Nool.hu

Fotó: Pixabay

A közelmúltban hozta nyilvánosságra a Belügyminisztérium azon utónevek listáját, amelyet tavaly a legtöbb szülő választott a gyermekének. Az adatokból kiderül, hogy nagy változás történt a legnépszerűbb utónevek rangsorában a kislányok és a kisfiúk körében is, melyek szinte évek óta változatlanok voltak. A keresztnevek versenyében tavaly hátrébb sorolódtak a Leventék, Bencék, Máték, de előretörtek az Olivérek, Dominikok, Marcellek. A kislányoknál pedig az évek óta dobogós helyen szereplő Annák szorultak a negyedik helyre. 

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy amíg 2021-ben a Levente, a Máté és a Dominik, illetve a Hanna, Zoé és Anna utóneveket adták leggyakrabban a szülők újszülött gyermekeiknek, addig tavaly az első helyet fiúk körében már a Dominik foglalta el, második helyre feljött az Olivér, a Levente pedig a harmadik helyre csúszott. A lányok esetében a legnagyobb változás, hogy az Anna név lecsúszott a dobogóról. Megőrizte azonban első helyét a Hanna, második helyre feljött a Léna, legyőzve ezzel az így harmadik helyen végző Zoét.

Dominik és Hanna az élre ugrott, Salgótarjánban Beniel és Zejnep is előfordult
Különlegesebb fiúnevek a Beniel, Mateó, Mike, Eliot, Manassé, Szantiágó, leánynevek közül a Zejnep, Nenszi, Alina, Naomi, Elina, Aisa, Evolett
Fotós: Pixabay / Forrás: Nool.hu

A fiúnevek listáján történt változásokból látszik, hogy  – helyezéstől függetlenül, csak a számadatok alapján – egyre népszerűbb a Dominik, Olivér és Zsombor név. Viszont olyan korábban nagy népszerűségnek örvendő nevek, mint a Noel, Dániel, Zalán, Ádám, Dávid, Benett, Áron, Balázs vagy Márk veszítettek a varázsukból.

 

Egyre népszerűbb az Olívia, az Izabella és a Flóra is

 

A lányoknál az Olíviát választják egyre többen, de újra népszerűbb az Alíz, Izabella, Kamilla és Flóra név is. Évről évre kevesebb kislány kapja viszont a Zsófia, Boglárka, Lili, Lilien, Nóra neveket. A korábbi évek favoritjai, mint a Maja, Fanni, és Jázmin szintén egyre kevésbé népszerűek. 

– A leggyakrabban előforduló keresztnevek napjainkban az anyakönyvünkben nagyon változatosak. Leginkább a Liliána, Freja, Zsombor, Benett, Nolen, Dávid, Marcell neveket választják a szülők – tájékoztatott dr. Tajti Anita, a salgótarjáni hatósági iroda vezetője. – Különlegesebb fiúnevek a Beniel, Mateó, Mike, Eliot, Manassé, Szantiágó, leánynevek közül a Zejnep, Nenszi, Alina, Naomi, Elina, Aisa, Evolett.

 

Nemrégiben engedélyezett utónév például az Ájszel

 

Mint mondta, tíz évvel ezelőtt még nagyon népszerű volt a Hanna, Jázmin, Zoé, Léna, Bence, Levente, Bálint, Botond keresztnév.

– Az ügyfél az anyakönyveztetni kívánt gyermek utónevére vonatkozó kérelmét általában nem anyakönyvvezetőn keresztül nyújtja be a Nyelvtudományi Intézet felé. Nemrégiben engedélyezett utónév többek között az Ájszel – tájékoztatott az irodavezető, hozzátéve: – Vannak azonban olyan nevek, amelyeket kérelmeztek ugyan a szülők, de nem engedélyezték azokat, ilyen például a Rabie és a Zéka. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában