Interjú

2023.06.03. 19:50

Rangos kitüntetéssel ismerték el a patvarci rendőr munkáját

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a közelmúltban rendőrségi tanácsosi címet adományozott Pszota Albert rendőr főtörzszászlósnak, a Rendészeti Igazgatóság Tevékenység-Irányítási Központ Kapcsolattartási Szolgálati Hely csoportparancsnokának. A kitüntetett úgy érzi, a rendőrségnél megtalálta számításait.

László Judit

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a közelmúltban rendőrségi tanácsosi címet adományozott Pszota Albert rendőr főtörzszászlósnak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Miért választotta a rendőri hivatást?

– Egészségügyi szakközépiskolát végeztem, majd a kórházban kezdtem el dolgozni. Később anyagi megfontolásból átmentem a határőséghez dolgozni, amely 2007-ben a rendőrség részévé vált. Tulajdonképpen így váltam rendőrré.

Milyen feladatokat lát el?

– Több mint hatvan kapcsolattartási szolgálati hely működik az Európai Unióban. A mi munkánk a határ közelében történő bűnügyi megkeresések teljesítése, valamint a gyors információcsere biztosítása. Helyileg Szlovákiában, azon belül is Szlovákgyarmaton látjuk el a szolgálatot. Fontos, hogy minél rugalmasabban és gyorsabban kezeljük a megkereséseket, a válaszok alapján pedig elősegítsük a bűnügyben dolgozókat. Természetesen magyar és szlovák részről is kapunk megkereséseket, illetve az Európai Unión belül a kapcsolattartási pontokon keresztül elérjük a szomszédos országok bűnügyi szerveit. Emellett rendelkezünk minden olyan hírközlési és számítástechnikai eszközzel, amely elősegíti a munkánkat.

Mit tart a legnagyobb kihívásnak?

– Mindenképpen azt, hogy külföldön dolgozunk. Fontosnak tartom, hogy a szlovák társszervekkel és kollégákkal is jó kapcsolatot ápoljunk, valamint kiváló együttműködésre törekedjünk, hiszen, ha jól együtt tudunk dolgozni, akkor gyorsabban és könnyebben meg tudjuk találni a szükséges információkat. Mindez pedig nagyban segíti a munkánkat.

Ki tudna emelni egy olyan esetet, aminél elengedhetetlen volt az önök közreműködése?

– Néhány évvel ezelőtt cserbenhagyásos gázolás történt Nagyoroszinál. Bár az elkövető átlépte a magyar-szlovák határt, a felvételek alapján továbbítottuk az információkat a lengyel kollégáknak, akik már másnap megtalálták az autót és a sofőrjét is Lengyelországban.

Mit jelent az ön számára a rendőrségi tanácsosi cím?

– Ez az elismerés nagy megtiszteltetés számomra. Azonban hozzátenném, hogy ez nemcsak az én érdemem, hanem a kollégáimé is, hiszen mindannyiunknak ugyanolyan jól kell dolgoznia, hogy a legmagasabb szinten teljesítsünk.

Milyen tervei vannak?

– A jövőben is a már meglévő, jól kialakított kapcsolatok segítségével fogjuk a munkánkat a legmagasabb szinten végezni. Növekedett a bűncselekmények száma, a migráció miatt az embercsempészeti tevékenység a régiónkba is érzékelhető nyomást helyez a hatóságokra, így nagyobb szerepet kap a kapcsolattartás. Ez pedig kiemelt figyelmet igényel minden kollégámtól, aki ezen a határszakaszon dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában