Árvíz

2023.06.08. 17:29

Tizennyolc évvel ezelőtt árvíz pusztított Mátrakeresztesen – ma sem kímélte az időjárás a falut

Házak váltak lakhatatlanná 2005. április 18-án a településen, amikor a sok esőzés következtében elöntötte a víz a falut. Ma ismét nehéz helyzetbe került Mátrakeresztes, ugyanis azt a sok csapadék miatt le kellett zárni.

Nagy Orsolya

Kőfolyammal jött az áradás

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Csütörtökön, a kora délutáni órákban kaptuk a hírt, miszerint le kellett zárni a településen lévő Kékesi utat, ugyanis a sok csapadék gondot okoz. Bár nem akkora a probléma, mégis van okuk félni a helyieknek, hiszen 18 évvel ezelőtt szinte az egész falut elvitte a víz.

Akkor a Nógrád Megyei Hírlap is beszámolt az esetről, amely mindenkit megrendített.  – Rönk és más hordalékfa, szemét, szétszórt háztartási hulladék jelezte tegnap délelőtt a folyammá szélesedett patak vizének pusztítását Pásztó után. Mátrakeresztes közelében aztán már-már félelmetessé erősödött a víz zúgása, robaja. Már a Kékesi út legelején jól látható volt, mit művelt. Vígh Józsefnéék portájáról még csak részben húzódott le, a mélyebb kertrészen továbbra is utat keresett magának. 40-50 centis iszaptenger borította az udvart, de a víz elöntötte a helyiségeket is, a hétfő éjszakát a kihordásával töltötték a lakók. Hűtő, berendezési tárgyak mentek tönkre, oda a kert, a virágok, s egy kicsit a remény is, mert mint Vígh Józsefné mondja, már nem először éltek meg özönvízszerű esőzést, de ez a mostani minden eddigit felülmúlt – olvasható a hírlap 2005-ös kiadásában.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2005. április (16. évfolyam, 74-99. szám)

Mint írták: ahol a Csörgőpatak vize eléri a Kövicsest, iszonyú erejű és mennyiségű víz öntötte el az utat, hidat, majd játszi könnyedséggel bánt el mindkettővel. Ennek következtében az útszéleken kidöntött fák, útjelző táblák hevertek. Az érkező autósok gumicsizmába bújtak és dobozos tejet, vizet, valamint élelmet kínáltak ismeretlennek és ismerősnek egyaránt. A helyiek lapátolták, talicskázták a vizet és az iszapot.

A helyszínre siető tűzoltók is nyilatkoztak akkor a Nógrád Megyei Hírlapnak az árvíz kapcsán: Mátrakeresztes belterületén a patakmederből kilépett a víz és átszakította az utat. Iszonyatos erővel hömpölyögve sarat, fahasábokat, hordalékot, mázsás köveket, autókat, kerítéseket és kisebb melléképületeket sodort el a víz, valamint a fél útpálya is leszakadt.

Csépe Zsolt, a pásztói hivatásos tűzoltóság akkori parancsnoka úgy fogalmazott, hogy a helyszínt nagyon nehezen lehetett megközelíteni. 10-15 embert kellett a lakóházakból kimenekíteni, öt-hat ingatlan pedig lakhatatlanná vált, ami valószínűleg össze is dől.

Sisák Imre, Pásztó korábbi polgármestere és egykori országgyűlési képviselő a tragikus káreset kapcsán elmondta, hogy katasztrofális állapotok fogadták őket, mikor kiérkeztek.

A Mátrába vezető utat teljesen alámosta az irdatlan mennyiségű csapadék, a Kövicses-patak hídját, a közútit, de a település más részén is tönkre tette az önkormányzati hidat. Házak tucatjaiban keletkeztek kisebb-nagyobb károk, hat ingatlan lakhatatlanná vált, az önkormányzat a keresztesi erdei iskolában fogja az érintett lakosokat kitelepíteni.

Sisák Imre példaértékűnek nevezte a keresztesiek és a pásztóiak összefogását, a hevesiek segítségnyújtását. Ekkor történt az is, hogy a Hasznosi víztározó vízszintjének emelkedése is elérte a kritikus pontot, szerencsére azonban elmúlt a veszély. Azóta szerencsére néhány kisebb esetet leszámítva, nem történt ilyen nagy katasztrófa Mátrakeresztesen.

Az elmúlt időszakban azonban ismét nem kímélte szűkebb hazánkat az időjárás. A sok csapadék ugyanis a hetekben több településen is nagy problémát okozott. Nógrádsipeken is megáradt a patak, amely több ingatlant veszélybe sodort, míg Karancsberényben két ház udvarán okozott problémát a nagy mennyiségű víz. Bujákon a patak duzzadt meg és öntött ki több helyen is, így árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni.

A napokban szintén rengeteg eső esett, amelynek következtében ismét villámárvíz alakult ki néhány településen. Mint arról beszámoltunk, Nógrádsipeken és Nógrádmarcalon is több házat sodort veszélybe a hirtelen lezúduló csapadék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában