Településvezetők

2023.06.09. 14:15

A víz az úr továbbra is – a polgármesterek mindent elkövetnek a lakosság védelme érdekében

Szinte megyénk összes településén árvízvédelmi készültség van érvényben, így például Palotáson, Pásztón, de Mátraszőlősön is. Az érintett polgármesterek elmondták portálunknak, hogy milyen intézkedéseket tettek a katasztrófák elhárításának az érdekében.

Nagy Orsolya

Portálunk a településen történő villámárvíz kapcsán megkérdezte Farkas Attila polgármestert, hogy jelenleg mi a helyzet.

– Olyan esőzés volt, hogy két helyről is kaptuk a csapást. A Hasznosi víztározóból muszáj volt engedni a vizet, hogy az ne teljen meg. Ebből viszont nem lett volna árvíz. A problémát az okozta, hogy a Muzsla és a Nyikom irányából a Vörösmarty úton keresztül zúdult le a hegyekből a víz, amely egyesült a Kövicses-patakban, amelynek magas vízszintje több utat is elöntött – közölte a Farkas Attila. Hozzátette: a családi házak zömét nem érte kár, leginkább a garázsok, a pincék és az udvarok teltek meg vízzel. Egy-két ingatlanba azonban sajnos befolyt a víz. Mint mondta: folyamatos a homokzsákokkal való védekezés. A tűzoltóság, a városgazdálkodás, a közmunkaprogram résztvevői, az önkormányzat dolgozói, illetve sok-sok önkéntes dolgozott hosszú órákon keresztül, hogy ne legyen még nagyobb a kár.

Farkas Attila arra is kitért, hogy nem azért öntött ki a patak, mert nem volt kitakarítva a medre, ez attól teljesen független. – Az árvízvédelmi készültség még érvényben van továbbra is. Sajnos a legnagyobb baj nem az, ha Pásztón esik, hanem, ha a hegyekben. Jelenleg folyamatosan figyeljük az utcákat, a munkatársak állandó ügyeletben van, én pedig tartom mindenkivel a kapcsolatot, így természetesen a rendőrséggel és a tűzoltósággal is. Kérem, hogy amennyiben valaki problémát észlel, azonnal jelezze a katasztrófavédelemnél, majd az önkormányzatnál is! – hívta fel a figyelmet a polgármester, aki azt is elárulta, hogy a víztározó állapota az elmúlt évek megerősítésének köszönhetően teljesen stabil.

Farkas Attila a közösségi oldalán arra is kitért, hogy pénteken rémhírterjesztés történt a városban. Mint írta: az ivóvíz egészség és alkalmas emberi fogyasztásra. Az álhír cáfolása, az e miatti rengeteg felesleges telefonhívás jelentősen akadályozta a védekezési munkálatokat a településen. Hozzátette: sajnos a meteorológiai szolgálat előrejelzése nem jött be. Ismét rengeteg csapadék hullott és sajnos még várható is. Hamarosan pedig érkezik Pásztóra a Hasznosi víztározóból újabb nagyobb mértékű ürítés, másodpercenként 8, 7 köbméter. Ez a tegnapi ürítési mennyiségnek csak a hatvan százaléka.

Nagy Attiláné, Kisbágyon polgármestere portálunknak elmondta, hogy a települést körülvevő hegyekből leáramló víz elöntötte az alacsonyabban fekvő területet, így több ház is veszélybe került.

– A védelmi bizottság összeült és elkezdődött a homokzsákolás. Értesítettük továbbá a katasztrófavédelmet is, hiszen akad olyan ingatlan, amelybe befolyt a víz. Ott már a tűzoltók dolgoznak, de már árvízvédelmi készültség is el van rendelve a községben – mondta Nagy Attiláné, aki bízik abban, hogy mérséklődni fog a csapadék.

Mátraszőlősön szintén árvízvédelmi készültség van érvényben. Nagy Ádám polgármester kifejtette, hogy megállás nélkül homokzsákoznak.A helyszínen van a katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárvédelem, illetve várják továbbá a vízügyi hatóságtól a szakembert, hogy a vízfogó gátat ellenőrizze. Hozzátette: az alacsonyabban fekvő részeken kerteket öntött el a víz. Személyi és vagyoni kár nem keletkezett, de szeretnék megelőzni a nagyobb bajt.

Pintér Miklós Ervin, Szurdokpüspöki polgármestere portálunknak elmondta: a csütörtöki és a pénteki nap folyamán a hegyről lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz elárasztotta a település Pásztó felőli részét. Ezen kívül a Csokonai, a Kaszás és a Petőfi úton is problémát okozott a víz.

Kiemelte: szerencse a szerencsétlenségben, hogy az árkok viszonylag jól eltudták vezetni a vizet, így az ingatlanokban nem keletkezett jelentősebb kárt. Egyelőre lement a hullám, a településvezető pedig reméli, nem lesz több nagy mennyiségű csapadék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában