Ezek a legmegbízhatóbb használt autók, magyar kötődésű modell is dobogóra került

Vágólapra másolva!
A használtautó-garanciákra szakosodott brit Warrantywise időről időre összeállítja azoknak a használt autóknak a listáját, amelyek a legkevesebb fejfájást okozzák tulajdonosuknak. A hosszú évekig Esztergomban gyártott Suzuki Swift a második helyen végzett.
Vágólapra másolva!

A Warrantywise 2000-es alapítása óta több mint egymillió garanciális szerződést kötött különböző korú használt járművekre. Ezeken a szerződéseken keresztül naprakész, részletes információkhoz jut a fiatal használt járművek szervizelési igényeivel, illetve az azokhoz kötődő költségekkel kapcsolatban. Ezekből az adatokból nagy megbízhatósággal állapítható meg egyes márkák, illetve azok adott típusainak meghibásodási hajlama, valamint, hogy a felmerülő hibákat mennyi idő alatt és milyen költségekkel lehet elhárítani.

A szervezet időről időre összegzi a rendelkezésére álló statisztikákat. Így tettek most is, kielemezve a három évnél idősebb, de legfeljebb tízéves járművekkel kapcsolatos garanciális igények előfordulási gyakoriságát, a problémák jelentkezéséhez köthető életkort és futásteljesítményt, illetve a javítás időigényét. Ezen paraméterek alapján egy 100-as skálán értékelték az adott modellek teljesítményét.

ábra
 

Annak érdekében, hogy a kirívó, egyedi esetek ne borítsák fel a statisztikát, csak azokat a típusokat vették figyelembe, ahol legalább 250 példány teljesítményét meg tudták vizsgálni. A 2020. január elseje és 2023. szeptember 30. között felmerülő szervizesemények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Toyota Yarisok tulajdonosainak kell a legkevésbé aggódniuk a kellemetlen meglepetések miatt.

A második és a harmadik helyen szintén japán városi modellek szerepelnek, a hosszú éveken át Magyarországon gyártott Suzuki Swift végzett másodikként. A top 10-es listára egyetlen európai márka (Peugeot) került fel, az is egy olyan típusával, amelyet a Toyotával közösen fejlesztett és gyártott.

(Forrás: Smarter Media)