Létrehozva: 2024.03.18.

Folyton beesik a piskótád teteje? Ez lehet a baj

Nehéz megtanulni jó piskótát sütni, de a tudás aztán egy életre szól! Ha még az út elején jársz, mutatunk néhány tippet, mire figyelj, hogy tökéletes legyen.

Ha most tanulod a piskótakészítést, a legnagyobb titok, hogy a sokadik elrontott tészta után se szabad feladni! Érdemes megkérdezni bármelyik rutinosabb háziasszonyt, és kiderül, a többségnek szintén nem sikerült elsőre. Ez nem véletlen, a piskóta nagyon kényes tészta, elég egy kis hiba, és máris összeesik. Ezért van az, hogy mindenki egy bevált, kikísérletezett recep alapján süti. Ehhez adnánk egy kis segítséget; ha betartod ezeket a lépéseket, tökéletes, könnyű és magas piskótád lehet.

Tired,Housewife,Baking,Until,Late,Making,A,Cake,.,Yummy
Bosszantó, ha összeesik a piskóta, de nem szabad feladni! Fotó: Nicoleta Ionescu /  Shutterstock

1. Sokáig várattad

Amint összeállítottad a tésztát, máris be kell dugni az előmelegített sütőbe, ugyanis a frissen kikevert tésztából gyorsan kiszáll a levegő, eltűnnek a buborékok, így nem lesz magas a süteményed.

2. Nyitogattad a sütőajtót

Leggyakrabban azért lapul ki még az a piskóta is, amelyik hatalmasra dagadt a sütőben, mert kinyitod a sütőajtót idő előtt. Kukucskálni csakis az üvegen keresztül szabad! Ugyanis a beáramló hűvösebb levegő hatására a piskóta összeeshet, így az első 20 percben nem szabad kinyitni az ajtót.

3. Túl kemény volt a hab

A habverésen az egész piskóta-projekt elbukhat, és nemcsak azon, ha túl folyós, hanem azon is, ha túl keményre verted. A tojáshabban lévő buborékok ilyenkor túl feszesek, könnyen kipukkannak a magas hőmérséklet hatására – és a piskóta máris lelapul.

4. Sütőpor volt a tésztában

Sokan tesznek bele, pedig a jól kikevert piskótába felesleges, hiszen a tojáshabban lévő buborékok adják a tészta légiességét, könnyedségét, és ezek miatt emelkedik fel. Ebbe a rendszerbe zavar bele a sütőpor, aminek hatására túl gyorsan emelkedik a tészta, és kidurrannak a légbuborékok.

Piskóta recept

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek finomliszt
  • 6 ek víz
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéből verj kemény habot, a sárgáját keverd ki a cukor felével. Amikor majdnem teljesen kemény a tojáshab, add hozzá a többi cukrot, és addig verd, míg megáll a habverőn.
  • A habhoz óvatos mozdulatokkal keverd hozzá a felvert tojássárgáját. Utána jöhet a víz és a liszt, úgy, hogy először szitálj bele három evőkanál lisztet, majd adagolj hozzá ugyanennyi vizet, és óvatosan keverd össze. Ugyanígy add hozzá a maradék lisztet és vizet, majd keverd homogénné a tésztát.
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsd készre.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, hogy milyen medencéket hozott létre a feltörő termálvíz - képek

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk