Vagyonát egymilliárd dollárra becsülik

2022.05.15. 21:35

Az orosz oligarchák paradicsomában van villája Zelenszkijnek

Volodimir Zelenszkijnek egy olyan olaszországi elit üdülőhelyen van háza, ahol világsztárok és orosz oligarchák laknak.

Volodimir Zelenszkij, az ukrán dzsigoló, aki a péniszével kereste a kenyere legjavát, legalábbis az elnök vagyonosodását ezzel magyarázták több esetben is. A nép nem is annyira egyszerű szolgájának vagyonát egymilliárd dollárra becsülik egyes források – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Olaszország egyik legdrágább üdülőhelyén, Forte dei Marmiben van luxusvillája ukrán elnöknek, aki több cégen keresztül tulajdonolja a luxusházat. A tulajdoni lap szerint a kastély a San Tommaso S. R. L. cég nevén van, amely Como megyében található Cantú településen van bejegyezve és aminek a vezetője Pishchanska Svitlana, aki Zelenszkij egyik régi barátja. Maga a San Tommaso az Aldorante Limited irányítása alatt áll. Ennek a fedőcégnek mindössze 2 000 eurós alaptőkéje van, a székhelye Cipruson van bejegyezve, ahol az egyetlen részvényes Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége. 2019-ig egyébként maga az ukrán elnök is az igazgatója volt.

Forte dei Marmi strandjait Olaszország legjobbjai között tartják számon. A környéken futó- és kerékpárutak biztosítanak kikapcsolódást és hangulatos, méregdrága éttermek várják a vendégeket a luxusvillák erdejében.

Luxus márkák sorakoznak az egyik méregdrága étterem mellett (Forrás: SPBTTP)

Zelenszkij 413 négyzetméteres villája mindössze 400 méterre található a tengertől, Forte dei Marmi központjában.

A Zelenszkij-villában 15 szoba található, a földszinten egy wellness részleg szaunával és pezsgőfürdővel. Ezen a szinten egy edzőterem, egy fürdőszoba és egy kis személyzeti apartman is helyet kapott, ahol masszázsasztalok is vannak.

Forrás: „COUNTRY”

Az első emeleten található egy nappali étkezővel és a teraszra való kijárattal, egy konyha, egy hálószoba saját fürdőszobával, egy további fürdőszoba és egy mosókonyha. A második emeleten négy hálószoba található, mindegyiknek saját fürdőszobája van.

Forrás: „COUNTRY”

Az ukrán elnök olaszországi birtokán természetesen egy úszómedence is épült.

Forrás: „COUNTRY”

A háztól nem messze található egyébként Andrea Bocelli olasz énekes rezidenciája, de Forte dei Marmi egyébként is a leggazdagabb emberek paradicsoma, rengeteg orosz oligarchának és hírességnek van itt villája. A gazdag oroszok birtokolják az összes ház egyharmadát az itteni tengerparton, ami körülbelül 2500 villát jelent. Gyakran megfordul errefelé Roman Abramovics, Oleg Deripaszka , Borisz Gromov, Oleg Tinkov vagy Alekszej Kudin. Bruno Murzi polgármester egy olasz lapnak arról beszélt, hogy aggódnak a város bevételei miatt. A leggazdagabb oroszok ugyanis idén nem üdülhetnek a városban, ahol szinte minden hozzájuk lett igazítva. “Ma ezek az iparmágnások irányítják a település gazdaságát” – panaszkodott.

Oleg Tinkov háza (Forrás: SPBTTP)

Volodimir Zelenszkij egyébként tavaly ősszel is árulta a házát, a pontos összeget azonban nem volt hajlandó feltüntetni, ahogyan azt sem, hogy ő a villa tulajdonosa. Egy olasz ingatlanügynökség forrása azt mondta ukrán újságíróknak, hogy a házat 4,5 millió euróért akarták eladni. Egy friss Twitter-bejegyzés szerint azonban ma csak bérlik a villát, havonta mintegy 20 ezer euróért.

Volodimir Zelenszkij egyébként nem szegény, mint a nép egyszerű szolgája – állítja Ilja Kiva korábbi parlamenti képviselő a Telegram csatornáján. Azt írta, hogy

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hatalmon töltött két és fél éve alatt valamivel több mint 1,2 milliárd dollárt halmozott fel a Dresdner Bank Lateinamerika Costa Ricában vezetett számláin. A rendszeres feltöltések, 12-35 millió dolláros részletekben, különböző csatornákon keresztül érkeznek, például Rinat Ahmetovtól és Viktor Pincsuktól a First Union Bankon és a Deutsche Bankon keresztül, valamint Igor Kolomojszkijtól a Banque Nationale de Paris-nál vezetett genfi számláiról

- jelentette ki Ilja Kiva, aki hozzátette, hogy az elnök számláiról egy Miamiban lévő villát is vásároltak 56 millió dollárért. A politikus végül megjegyezte, hogy “Ukrajnát kirabolják és szisztematikusan tönkreteszik”.

A Forum voor Democratie holland konzervatív párt valamivel szerényebbre, 850 millió dollárra becsülte az ukrán államfő vagyonát, majd megjegyezte, hogy ennek az összegnek a nagy részét csak akkor kapta meg, amikor elnök lett. “Honnan származik ez a pénz? És ami még fontosabb, hová megy?” – tette fel a kérdést a párt a közösségi oldalán.

Zelenszkij egyébként azt állítja, hogy a vagyona nagy részét ukrán előadóművészként kereste. Ezek alapján úgy tűnik, hogy nem érte meg az államfősséget elvállalni, mert korántsem keres annyit, mint pénisz akrobataként.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok és az Európai Unió Keleti Partnerségét alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozója után az Európai Tanács brüsszeli épületében 2021. december 15-én (MTI/EPA/Pool/REUTERS/Johanna Geron)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában