Fotók és videó

2022.05.21. 09:00

A bombák elől menekültek, most a Balatonnál piknikeztek

Száznál is több ukrajnai menekült gyűlt össze pénteken délután Törekiben, a Dharma Ló- és Állatmenhelyen tartott családi pikniken.

Koszorus Rita

Azért szervezték a találkozót, hogy az otthonuktól távol került családok kapcsolatba léphessenek honfitársaikkal. A siófoki piknik ötlete Yanina Glushkotól származik, aki három hónappal ezelőtt menekült el Kijevből. A helyszínt Czinkóczky Csaba biztosította, aki maga is befogadott több ukrán családot még márciusban. Azóta a nála elszállásolt menekültek létszáma jelentősen csökkent, a kapcsolat azonban nem szakadt meg köztük. Sőt igény volt rá, hogy a hazánkba érkezett ukránok ne csak online tarthassák egymással a kapcsolatot. Így érkeztek az ország több pontjáról a háború elől menekülők Törekibe.

– Szerettük volna, ha a menekült családoknak lehetőségük nyílik találkozni egymással, információt cserélni – mondta a pénteki, menekülteknek szervezett töreki pikniken az ötletgazda Yanina Glushko, aki két gyermekével menekült el márciusban Kijevből. Az asszony munkatársaival és azok gyermekeivel érkezett három hónapja Siófokra. 

Az eseményre előzetesen 240-en regisztráltak, végül valamivel kevesebben jöttek el, de így is siker volt a közös piknik Horváth Zoltán, Ukrajna siófoki tiszteletbeli konzulja szerint. – Úgy látom, hogy a nálunk lévő menekültek számára talán a legjobban az hiányzik, hogy elmaradnak a beszélgetések honfitársaikkal – mondta. – Mindenkinek megvannak a maga problémái és mindenki másképpen dolgozza fel a háború tragédiáját, de arra is van igényük, hogy ne csak online kommunikáljanak egymással. 

A siófoki konzulátuson, valamint a Dharma Ló- és Állatmenhely tulajdonosán kívül a Mercy Project amerikai alapítvány hazai képviselete is kivette a részét a szervezésből. A Siófokra menekült munkatársaik most is aktívan dolgoznak, ezúttal hazánkban szerveznek tábort menekült gyerekek számára, hangzott el a pikniken. A nem mindennapi összejövetelen Ukrajna minden szegletéből érkeztek menekültek, így többek között Dnyeprből, Odesszából, Harkivból, Donyeckből, Kijevből is. 

Sabine és Ivanka barátnőjükkel kirándulni jöttek Siófokra, de a kikötőben sétálva megtudták, hogy Törekiben éppen piknik van. – Úgy gondoltuk, hogy eljövünk, mert mindig jó lehetőség ukránokkal találkozni - mondta Ivanka, aki Kijevből menekült. – Örülök, hogy itt új emberekkel ismerkedhettem meg, azt gondolom, ez a piknik a magyarok nagylelkűségének megnyilvánulása. Én Odesszából érkeztem a vőlegényemmel még márciusban, az első időszak nagyon nehéz volt. Mert tulajdonképpen rákényszerültünk, hogy elhagyjuk az országunkat, most Budapesten van a szállásunk és ott ismerkedtünk meg egymással, tette hozzá Sabine. 

A piknik résztvevői amellett, hogy megoszthatták egymással gondolataikat, részt vehettek egy vezetett túrán is, ahol Czinkóczky Csaba tulajdonos bemutatta a farmon élő mentett állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában