Szívmelengető

2022.05.21. 10:24

Megható történet: így mentették meg a pénzzel teli táskáját elhagyó angol nyugdíjas életét

Terrence William Andrews tavaly augusztusban gondolt egyet, és elindult angliai otthonából, Lutonból Nagykerekiben lévő ingatlanába, minden értékével és kutyájával. Útközben eltévedt, és Békésszentandrás határában bolyongott épp, amikor rosszul lett. A segítőkész helyiek azonban nem hagyták magára, így bár még mindig lábadozik, a történetének jó vége lett.

Nemrég Békésszentandrás határában egy szemétszedési akció során pénzzel, iratokkal és kommunikációs eszközökkel teli táskát talált a szervező, Major Attila önkormányzati képviselő lánya. Kiderült, a mintegy kétmillió forintot érő fontot tartalmazó hátizsák egy idős angol férfié, aki a település határában rosszul lett, így hagyta el értékeit. A tulajdonos felkutatása után pedig Békésszentandrás alpolgármestere, dr. Lesfalvi Balázs vitte el Terrence Williams Andrews-nak elveszett táskáját, méghozzá lakóhelyére, az angliai Lutonba. A 80 esztendős, stroke-on átesett, még egy év után is lábadozó férfinak azonban kevés emléke volt magyarországi tartózkodásáról, így a táska visszajuttatásakor sem tudtunk meg sokat arról, hogy mi történt vele hazánkban - írja a beol.hu.

A napokban viszont felkereste a hírportált a békés­szentandrási Kapusi Bettina, aki az elsők között segített Terrence-nek rosszulléte után.

Beszámolójából kiderült, az angol férfi a családja – két gyermeke és rokonai – tudta nélkül indult útnak autójával Lutonból felesége gyermekkori lakóhelye, a Hajdú-Bihar megyei Nagykereki felé, ahol már megvolt az ingatlan, ahová költözött volna nyugdíjas éveire. 

A járműben minden benne volt, amit magával akart vinni, többek között az elhunyt felesége urnája és a pénzzel teli hátizsák, valamint vele utazott kutyája, Mexi. Útközben azonban eltévedt, és épp Békésszentandrás határában, egy szántóföld mellett haladt egy augusztusi napon, a hajnali órákban, amikor rosszul lett. A stroke lezajlása közben behajtott egészen a termőföld közepébe, épp egy bokorsziget mellé, majd volt még annyi ereje, hogy kiszálljon, lezárja az autót, és elinduljon segítségért kutyájával és a hátizsákkal, amit vélhetően akkor hagyott el, amikor megpihent a gátoldalon. Az első hely, ahová reggel gyalogosan megérkezett, a Szent László utcai dohánybolt volt, ahol az eladón, Nyéki Valérián kívül még Bettina volt bent a másik barátnőjével, Zahorecz Mónikával, éppen kávéztak. 

Ellátása közben pedig Zahorecz Mónika tolmácsolt a mentősöknek és a rendőrnek. Kiderült, a férfi rosszulléte közben sem feledkezett meg értékeiről, hiszen folyamatosan emlegette és kereste a táskáját. 

Bettinától megtudtuk, amikor látták, hogy a férfi rosszul van, azonnal hívtak hozzá mentőt, és hamarosan kiérkezett a helyi szolgálatos rendőr is, aki szintén sokat segített.

Utóbbit kutatta Terrence akkor is, amikor a tíznapos kórházi ápolás után az autóért visszament hozzátartozójával, elhunyt felesége barátnőjével, valamint velük és rendőri kísérettel, de nem találták meg. A jármű viszont, benne minden személyes holmijával, érintetlen volt. Az autót kivontatták a szántóföldről, a férfit pedig hozzátartozója hazajuttatta. 

A kiskutyájára is vigyáztak

Kapusi Bettinától megtudtuk, ő fogadta be Terrence kutyáját addig, amíg a férfit kórházban kezelték Szentesen. Mexi, a kis yorkshire terrier egy nagyon jól nevelt, igazi szobakutya, aki elmondása szerint nagyon jópofa kutyus volt, hamar összebarátkozott az ő négylábúival, és persze a család minden tagjával. Végül visszatérve Terrence-re elmondta, nagyon örült, amikor megtudta, hogy megtalálták és vissza is juttatták a táskáját, hiszen sok költsége merült fel az angol férfinak, többek között a kórházi ellátás és az autómentés miatt, tehát nagy szüksége volt a megtakarított pénzére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában