Fontos tudni

2022.06.26. 06:36

Elárulta a szakértő, ezért veszélyes egy ágyban aludni a babával

Bárhol, bármikor vitát válthat ki az anyák között annak a kérdésnek a felvetése, hogy biztonságos gyakorlat-e, ha a baba a szülői ágyban alszik.

Az orvosok figyelmeztetik a szülőket, hogy bár népszerű, mégis veszélyes a szülői ágyba altatni a csecsemőket. Vannak, akik elfogadják a szakemberek véleményét és hisznek a tényeknek, melyek szerint veszélyes is lehet, ha a baba a szülővel egy ágyban alszik, míg mások ilyen-olyan indokkal ragaszkodnak ahhoz, hogy hasznos, praktikus, kényelmes, jó – de semmiképpen nem veszélyes – gyakorlat, ha a babát maguk mellé veszik a szülői ágyba.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy az egy ágyban alvás növeli a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát még akkor is, ha nem állnak fenn további kockázatos körülmények, mint túl puha fekhely, a szülő kimerültsége, alkohol- vagy drogfogyasztása. 

A biztonságos alvási körülmények mindig fontosak, de különösen az első 4 hónapban.

A bölcsőhalál minden kismama legrosszabb rémálma, pedig a tragikus halál sok esetben megelőzhető lehetne. Nagyon lényeges, hogy a csecsemő kiságya ne legyen tele mindenféle párnákkal, játékokkal. A matrac pedig kemény legyen. Az ágy elhelyezése szempontjából pedig a legjobb, ha a baba legalább az első 6 hónapban egy légtérben alszik a szülőkkel.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Rachel Moon szerint, ha ezekre oda figyelnek a szülők, sok esetbe megelőzhető a bölcsőhalál - írja a Bors.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!