Örökség

2022.07.02. 20:00

Nyílzápor a Kassai-völgyben: az ország legjobbjai versenyeztek egymással

Félszázan pattantak nyeregbe kezükben íjukkal, hogy összemérjék tudásukat a Kassai-völgyben. Kétévente itt rendezik a lovasíjász országos bajnokságot, amelyre a határon túlról is érkeztek magyar versenyzők.

Góz Lilla

– Fiúk a kobakot ne felejtsétek – a verseny előtti izgalom közepette kiabálta gyermekei után Szmrecsányi Veszely Beáta

– Beleszülettek ebbe, mindkét szülőjük foglalkozott lovasíjászattal, aminek minden pillanatáért hálásak vagyunk, hiszen a hagyományőrzés, a sport, a harcművészet, a magyarság tisztelete és a természet szeretete is benne van – tette hozzá az édesanya. Fia, Szmrecsányi Fülöp Lehel tavaly a világbajnokságon mutatkozott be, ez az első országos versenye a Kassai-vögyben. Szmrecsányi Fülöp Benedek – Arabellel mindent megpróbálunk, hogy minél többször sikerüljön a nyílakkal a céltáblára betalálnunk – tette hozzá  a versenyző. A versenyzők közül többen érkeztek Erdélyből, Felvidékről. 

 

– A lovaszíjászaton keresztül Erdély egyesült Magyarországgal Kassai Lajosnak köszönhetően – mondta el Lőrincz Rómeó, aki Csíkszeredából érkezett. Süvegben érkezett a versenyre Zalán, amelyre tűzött egy libatollat. Először járt a Kassai-völgyben. – Nagyon tetszik ez a hely, már a bejárat óta csak ámulunk-bámulunk – tette hozzá. Rajta kívül barátai gyermekét és kislányát hozta el a versenyre Szutyányi Ákos. – Péterhidáról jöttünk, én csak talpas íjász vagyok, ló nélkül, de bízom benne, hogy majd kislányom kipróbálja a lovasíjászatot és akkor vele én is megtanulok lovagolni – tette hozzá.

1994-ben rendezték meg az első versenyt a Kassai-völgyben. 

– Rájöttünk, hogy decentralizálni kell, elkezdtünk az ország minden részén pályákat létrehozni, amelyekből most 13 van, és mindnen évben több alkalommal ezeken versenyeznek. Itt most az ország legjobbjai gyűltek össze, jövőre pedig a világ legjobbjai fognak – mondta el Kassai Lajos. Hozzátette: ezúttal félszáz versenyző méri össze tudását felnőtt, senior, amazon és a fiatalkorúak kategóriájában. – Biztosított az utánpótlás, nagyon tehetségesek a fiatalok, szinte a felnőtt mezőnyben is megállnák helyüket – emelte ki Kassai Lajos. Megjegyezte: a nagy melegben már reggel hétkor megkezdődtek a versenyek. – 99 méter a pálya, húsz másodpercen belül kell végig menni rajta és a 90 centiméteres céltábla mindig merőleges a lovaszíjászra, amennyi nyilat bír vágta közben, annyit lő ki – mondta el a szabályokat Kassai Lajos. Idén tovább bővült a pályák száma, Katarban, Angliában és Besenyszögön alakítottak ki újakat. 


A versenynapokon bemutatóval is készültek, amelyhez Bársony Bálint zenekara szolgáltatta a dallamokat. Kipróbálhatták az érdeklődők a terepíjászatot, céllövő íjászatot, íjászfocit, supozhattak és hegyideszkázhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában