Főzőverseny

2022.07.03. 11:36

A jó pörköltben nem titok van, hanem szív és lélek

Szombaton ismét a főzőtudás volt a legfontosabb Rádpusztán: ismét összemérhették tehetségüket az ország legügyesebb pörköltkészítői. Közel harminc csapat vállalkozott arra, hogy elkészítse a legjobb marhalábszár pörköltet.

Barkóczy László

Fotó: Nemeth_Levente

Kora délutára már minden csapat elfoglalta helyét Rádpusztán, a neki kijelölt sátornál, hogy a kapott marhalábszárból, és a magukkal hozott összetevőkből egy olyan ételt állítsanak össze, amivel lenyűgözhetik a szigorú zsűrit.

– Évek óta megrendezzük az országos marhalábszár főző versenyünket – mondta el kérdésünkre Lukács Szilvia, a Rádpusztai Élménybirtok sajtószóvivője. – A csapatok nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatba, és bográcsban készítették el az ételeket. De volt olyan csapatunk is, akik egy régi hortobágyi ételt, a slambucot készítettek bográcsban. A kilátogatók nem csak a főzés folyamatát kísérhették figyelemmel, de a nekik szimpatikus, finomnak tűnő ételeket meg is kóstolhatták. 

A főzőverseny mellett számos egyéb program is várta az érdeklődőket, amíg a pörköltek készültek. Elindulhattak a sörivóversenyen, de felülhettek a rodeóbikára is, így bizonyítva, hogy keményebbek Rádpuszta többi vendégénél. De birtok bármelyik egyéb szolgáltatását is igénybe tudták venni a kilátogatók. Így pónilovagolhattak, lovagolhattak, vagy éppen a 180 éves magyar borok pincéjében tehettek látogatást.

– Nagyon sok visszatérő csapatunk volt ebben az évben is – folytatta Lukács Szilvia. – A vándorserlegünket tavaly a makói csapat nyerte, ők is itt voltak, hogy megvédjék címüket.

 

– Nagyon szép, és finom ételek készültek ma itt Rádpusztán – mondta el Brassó Sándor mesterszakács, a verseny főbírája. – Igazából a jó pörköltnek nincsen titka: jó minőségű húsból, hagymából, fűszerpaprikából, paprikából és paradicsomból lehet jó ételt készíteni. De az arányok nagyon fontosak, és biztos vagyok benne, hogy minden csapatnak van valamilyen titka, hiszen mindenki valami egyedit szeretne alkotni.

A döntésnél a bírák figyelembevették az ízen kívül a tálalást, a darabolást, és azt, hogy maga az étel mennyire esztétikus, hogyan néz ki. Így sem volt könnyű dolgok a csapatok mindegyike felfért a képzeletbeli dobogó valamelyik fokára.

A vándorkupát ebben az évben a Rocco és Fivérei fantázianevű csapatnak ítélte oda a zsűri, ők készítették el a legjobb marhalábszár pörköltet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában