Katasztrófa összesítő

2022.07.05. 16:30

Egyre több háztartásban van szén-monoxid-érzékelő

Félév alatt 4167 lakástűz, 49 halott és 298 sérült.

Fotó: Lang Róbert

2022 első félévében összesen 4136 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, 321-el több alkalommal, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 49 ember vesztette az életét, héttel többen, mint 2021 első hat hónapjában. A leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, már annyi mérgező égésterméket belélegeztek, hogy már nem képesek menekülni. A lakástüzek során 298-an megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A tűzoltók az égő épületekből összesen 210 embert mentettek ki. Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához 8334 technikai eszközre volt szükség. Az épületekben összesen 345 ezer négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezik tűz.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 173 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, 83 helyen szándékos gyújtogatás miatt csaptak fel a lángok. 194 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek a munkáját.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, jelentős károk sem keletkeztek.

Az első félévben 571 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. A tavalyi év első félévéhez képest csökkent a sérülések és a halálesetek száma, de még így is 88 ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést, nyolc ember pedig meghalt. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás.

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában