Siófok

2022.06.30. 14:00

Balatoni élményhét feledteti a transzplantált gyerekek megpróbáltatásait

Sport minden mennyiségben, családi csoportvetélkedők, kalandhajózás és még számtalan program részesei lehetnek a „Mi is nyaralunk” tábor résztvevői Siófokon. Átlagos balatoni programnak is nevezhetnénk, mégsem az. A szervátültetett vagy transzplantációra váró gyerekek tábora élményterápia a javából.

Fotó: Németh András

A „Mi is nyaralunk” tábornak régi története van, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 2004-óta szervez egyhetes balatoni nyaralást azoknak a családoknak, akik szervátültetett gyermeket nevelnek. Siófokon most mintegy kétszáz résztvevő jött össze, köztük olyanok, akik az új szervnek köszönhetően már évek óta biztonságban tudhatják gyermekük életét. Sokan vannak, akik még a rehabilitációs időszakot élik, míg mások egyelőre az ismeretlen út előtt állnak. 

 

Forrás: Németh András

A külső szemlélő ezekből a különbségekből mit sem érzékel, a Balaton-parton boldog gyerekeket lehet látni, akikről csak akkor derül ki, hogy műtéten esett át, ha fürdőruhára vetkőzik. A tábor célja a támogató közösség összekovácsolása mellett az élmények átadása méghozzá úgy, hogy a család összes tagja azonos figyelmet kapjon. – Az egészséges testvérekkel és a szülőkkel legalább annyira szükséges foglalkozni, mint a transzplantált gyerekkel, mert mindannyian sérülnek. Nem teszünk különbséget, itt senki nem tudja, hogy ki a transzplantált és ki nem az – mondja Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi elnöke két gyerekkel a balján, akikről tényleg nehéz megállapítani, hogy átültetésen átesett vagy testvér. Az egyikőjük, Kántor Peti éppen tenisz edzésről érkezett, és továbbra is pattog mint a labda. Mellette Bianka, aki inkább a békésen beszélgetős típus. Mint kiderült, a tizenéves Peti él új szervvel. Ő három és fél évesen kapott vesét és köszöni, nagyon jól van. Bianka a transzplantált tesóval és a szüleivel táborozott volna, de a testvére és az anyukája végül nem jöhettek Siófokra, mert a tábor indulása előtt kapták a telefont, hogy két év várakozás után hirtelen időpontot kaptak egy fontos gerincműtétre. Ilyen egyébként előfordul, sőt az sem lehetetlen, hogy a szervre váróknak fel kell függeszteniük a balatoni élményterápiát, mert hívás érkezik, hogy lehetőség van a transzplantációra. 

Forrás: Németh András

A táborban egyébként nagy hangsúlyt kap a szülők lelki támogatása, egyebek mellett seseterápia, jóga és táncterápiás foglalkozások adják a lelki töltetet. Ez utóbbi Szalamanov Zsuzsa szerint a legjobb párterápia, amire a krízishelyzetbe került és sokszor erejükön felül teljesítő apáknak és anyáknak nagy szüksége van. A programban szerepel egy olyan pont is, amiről egyértelműen azt hihetnénk, hogy csakis a kislányok kedvére került a tábor rendezvényei közé. Arról Vincze Balázsné Lilla világosít fel, hogy a hercegnőképző valójában az anyukáknak szóló program, fodrásszal, sminkessel, szép ruhákkal, ahogy kell. Legalább erre a rövid időre érezhessék magukat a gyermeküket támogató anyák is hercegkisasszonynak. 

Forrás: Németh András

Lilláék érintett családként kerültek a „Mi is nyaralunk” programba, de ma már táborvezetőként is tevékenykednek. A 14 éves lányát májdaganattal diagnosztizálták, a kemoterápiás kezelések után szorult új szervre. – Négy éve csatlakoztunk az alapítványhoz és nagyon erős volt bennem a szándék, hogy szeretném visszaadni azt a sok jót, amit kaptunk, mert szó szerint az húzott ki a vízből, hogy volt hova lelkileg fordulni és tudtuk, hogy nem vagyunk egyedül – mondta Lilla

A fiatal édesanya arról is mesélt, hogy a pandémiás időszak nemcsak az ismeretlentől való félelem miatt volt megterhelő a transzplantált gyereket nevelő családok számára, hanem azért is, mert sokan a steril körülmények biztosítása miatt kénytelenek voltak elszakadni a munkába járó családtagtól vagy a köhögő testvértől. A covid miatt az elmúlt két évben az élménytábor is kényszerpihenőre ment, most azonban az alapítványnak újra sikerült visszaadni a nélkülözött balatoni nyaralások lehető legtöbb élményét.

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában