Bérrendezés

2022.08.11. 20:00

Béremeléssel tudnák megtartani dolgozóikat a somogyi cégek

A somogyi cégek újabb bérrendezéssel igyekeznek megtartani dolgozóikat, mert tudják, húsba vágó kérdés a fizetés a folyamatosan emelkedő árak miatt. Egyre magasabb kiadásaik azonban beszűkítik a mozgásterüket. A kaposvári Kometa szeptember elsejétől ennek ellenére átlag 11,2 százalékkal növeli az alapbéreket.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– A vállalkozásokat és a lakosságot is egyre erősebben sújtják a termék- és alapanyagárak, illetve az energiaár emelkedése – közölte Prohászka Balázs, a Kometa ügyvezető-helyettese. – A céget érintő folyamatos kihívások és az ezek okozta nehézségek ellenére folyamatos figyelmet fordítunk a dolgozói jövedelmek emelésére. Vállalati szinten legutóbb április elsején történt átlag kilencszázalékos béremelés. 

A csaknem 1000 dolgozót foglalkoztató társaságnál az elmúlt két évben már négyszer emeltek bért, s bevezették a 13. havi juttatást is. Ezt most folytatják, szeptember elsejétől újból emelik a bruttó alapbéreket, átlagosan 11,2 százalékkal. Prohászka Balázs kiemelte: ezzel az éves átlagos béremelkedés mértéke az idén eléri a 21 százalékot. Azt is közölte: a tavaszi béremeléshez hasonlóan a fizikai területen az alacsonyabb jövedelmű dolgozóknál átlagosan tíz százalékkal, a magasabb jövedelemmel rendelkezők esetében hét százalékkal nőnek az órabérek. Néhány speciális munkakörben, ahol a munkakörülmények vagy a nagy mennyiség miatt kiemelkedően feszített a munka, ott 15 százalékkal emelik az órabéreket. A nem fizikai területen az alapbéremelés négy százalék és 360 ezer forintnál nem lehet alacsonyabb a havi alapbér. 

– A szakirányú végzettség és tapasztalat nélküli betanított munkaerő a három hónap próbaidő után bruttó 1600 forintos órabért kap – tájékoztatott Prohászka Balázs. – Így jelenléti pótlékkal, prémiummal havonta nettó 250 ezer forintot is meg tudnak keresni. A tapasztaltabb gépkezelők átlagosan nettó 290 ezer és 330 ezer forint között fognak keresni, munkaterülettől függően, műszakpótlékkal, jelenléti prémiummal, havi bónusszal. 

– A hentes, húsfeldolgozó munkatársak a csontozóban egy műszakban dolgoznak, és nettó 320 ezer forintot visznek haza hat hónap után – közölte Prohászka Balázs. – A dolgozók többféle juttatásban is részesülnek, s az üzemanyag­árak-emelkedése miatt az erre jogosult gépkocsival bejáró vidéki dolgozók kilométerenként bruttó 30 forint térítést kapnak. 

Tóth Tamás, a barcsi Teat Bt. ügyvezetője azt mondta: szeptembertől ötszázalékos béremelésen gondolkodnak, s az év végén további 10 százalékot terveznek. Az infláción kívül a termelési költségek emelkedése jelent gondot, mégis szükségesnek tartják a fizetésemelést. Arra a felvetésre, miszerint hogyan tudják kigazdálkodni az ehhez szükséges összeget, hangsúlyozta: több lábon állnak, új projektet indítottak, amitől pluszbevételt várnak. 

Kovács Márió, az egyik kaposvári járműkereskedés ügyvezetője kiemelte: most egy őszi béremelésen gondolkodnak, 10 százalék körüli növekedés lenne a reális. Míg korábban évente egyszer, 2022-ben viszont ezzel kétszer növelnék a dolgozók fizetését. 

Ponekker László, a kaposvári Privát-Hús Kft. tulajdonosa hangsúlyozta: ősszel ők is terveznek egy újabb béremelést. Összesen 250-en dolgoznak náluk, s legutóbb júniusban nőtt az alkalmazottak keresete. Azt mondja, ha a körülmények lehetővé teszik, akkor hamarosan ismét többet vihetnek haza dolgozóik. 

– A munkatársak megtartásában a béremelésnek fontos szerepe van – emelte ki. – Próbálunk segíteni, de ez csak akkor megy, ha van miből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában