Visszaélés

2022.09.27. 10:32

Építkezéseken talált feketemunkásokat az adóhatóság

Öt építkezésen összesen 18 be nem jelentett foglalkoztatottat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy somogyi ellenőrzéssorozatban.

K.G.

Fotó: Shutterstock

A NAV a trükköző vállalkozást a korábbi vizsgálati tapasztalatok, valamint az online számla rendszer adatai miatt követte nyomon már a megalakulástól, és a vállalkozáshoz köthetők is ismertek voltak a hatóság előtt. A cég áfaminimalizáló bevallásokat nyújtott be, ám az online számlaadatok alapján feltérképezhető volt valós működése. Egyértelműen látszott, hogy a számlákat anélkül állították ki, hogy a munkák elvégzéséhez a szükséges személyi vagy tárgyi feltételekkel rendelkeztek volna. 

A vállalkozás egy nagy múltú társaságnak is bocsátott ki jelentős összegű építőipari munkákról online számlát, melyek alapján az építőipari szolgáltatások helye pontosan meghatározható volt. Mivel a szóban forgó számlák előleg- vagy részszámlák voltak, feltételezhető volt, hogy a munkák még folynak, ezért az ellenőrök haladéktalanul felkeresték az említett építkezéseket. A NAV ellenőrei az akcióban mind az öt ellenőrzött helyszínen, köztük egy épület felújításánál, egy logisztikai csarnok építésénél és egy autószalon-bővítésnél is találtak be nem jelentett foglalkoztatottakat.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában