Tüzelő

2022.09.27. 20:20

Újraindul a fabrikettgyártás Somogyban a nagy érdeklődés miatt

Ismét kelendő a fabrikett, a napokban megkezdi egy szövetkezet ennek a gyártását Kiskorpádon. Fűtőértéke hasonló a keményfához, viszont a nedvesség tartalma mindössze 7-8 százalék. Kevesebb kell belőle, mint a fából.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Óriási, faaprítékokkal teli zsákok sorakoznak egy kiskorpádi épületnél a faluban. Egy részét úgy vásárolta az itt működő szövetkezet, de környékbeli asztalosok is hoztak még hozzá.
– A faipari melléktermék egy olasz gyártmányú hidraulikus présgépbe kerül, és 35 milliméteres hengereket állítunk elő. Három rudat, ötkilónyi mennyiségben zsugorfóliázunk össze – mutatta a gyártási folyamatot Sztányi Tibor, aki korábban Kaposfő polgármestereként alapította a gyártó szövetkezetet. Évek óta foglalkoznak brikett előállításával, a közelmúltban helyezték át üzemüket Kiskorpádra, ahol a napokban üzemelik be a gépeket. Októberben nagyobb mennyiségben gyártják a tüzelőanyagot.

– Óriási az érdeklődés, magánszemélyek, áruházak is kerestek már minket, az összes eddigi készletet kiárultuk. Volt, aki az ország másik részéről hívott, hogy egy kamionnyi mennyiség kellene – mondta el Sztányi Tibor. Présgépükkel naponta hatmázsányi fabrikettet tudnak előállítani. Sokan hoznak alapanyagot, és bérmunkába kérik a brikettek elkészítését. – A megnövekedett rezsiköltségek és a háromszorosára drágult csomagolási anyag miatt biztosan emelnünk kell a fabrikett árán, szeretnénk, ha nem veszteséggel tudnánk termelni, de még így is gazdaságos az ezzel való fűtés – jegyezte meg Sztányi Tibor.
– Jók a visszajelzések, az enyhébb hidegekben tökéletes csak a fabrikettes fűtés, gyorsan felfűti a lakást és tartja hőt, fűtőértéke hasonló a keményfához, viszont a víztartalma mindössze 7-8 százalék, így jóval kevesebb kell belőle – emelte ki a Kaposfői Szociális Szövetkezet elnöke.
A kiskorpádi szövetkezetnél szeretnék, ha tevékenységük révén minél több helyi és környékbeli embernek hosszabb távon biztosíthatnának munkahelyet.

 

Ladon le kellett állni a gyártással

Bárdudvarnokon az önkormányzat saját erdőjéből termeli ki a fát és a lakosoktól összegyűjtött metszési hulladékot, gallyakat ledarálják és faapríték készül belőle. Több közintézményt ezzel fűtenek a közmunkások. Somogy megyében a közmunkaprogram keretében több önkormányzat próbálkozott korábban brikett gyártásával. Ladon például papírból készítettek brikettet. Pirosné Tamás Krisztina, a település polgármestere elmondta: nehezen jutottak alapanyaghoz, ezért leálltak a gyártással. A településen nincsen gáz, ezért az összes középületet fával fűtik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában