Rezsidémon

2022.10.06. 11:30

Börtönökben is letekerik a termosztátot, de a fogvatartottak egészsége nem kerülhet veszélybe

Az emelkedő energia- és élelmiszerárak az egész társadalommal együtt a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozókat és a rabokat is érintik. A sajtóban megjelent hírek szerint a 18 fokos főszabály a börtönök lakóira is érvényes lesz ezen a télen, ennek részletéiről érdeklődtünk a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Kovács Gábor

Fotó: Shutterstock

A közbeszerzési értesítő alapján a felgyorsult infláció miatt háromhavonta felülvizsgálják az élelmiszer-beszerzésről szóló szerződések árait a börtönökben, vette észre az Index. A börtönben árusító boltok is egyre drágábban adják a termékeket, sőt néhol a kinti kereskedelemhez képest is többe kerülnek az áruk. Ez a különbség akár 10-30 százalék is lehet. Az elítéltek munkájáért kapott fizetés ugyanakkor nem növekedett, havonta nagyjából 33 ezer forintot kell beosztaniuk a munkát vállaló fogvatartottaknak. A börtönökben sem lehet több 18 fokos hőmérsékletnél, hogy megtakarítást érjenek el, ezt a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtómegkeresésekre megerősítette, bár nem kívánt nyilatkozni az inflációs hatásokról, valamint a pluszköltségekről, de ugyanakkor elárulták, hogy a kormány közintézmények fűtésével kapcsolatos rendelete a börtönökre is vonatkozik. A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtás Intézet helyzetéről érdeklődtünk, hogy zavartalan lesz-e a jövőben az ellátás, hogy érinti ez a rabokat? Van-e erre forrás, mennyi pénzt költenek fűtésre, áramra, vízre? Kaposváron mennyit költenek az energiahatékonyságra és mennyivel emelkednek a működési költségek a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtás Intézetben – tudakoltuk. A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvényben meghatározottak alapján az elítélt jogosult a higiéniai feltételeknek megfelelő egészséges elhelyezésre, az egészségi állapotának és a szabadságvesztés végrehajtása alatti tevékenységének megfelelő élelmezésre, egészségügyi ellátásra, megfelelő ruházat biztosítására – válaszolta kérdéseinkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztálya. Hozzátették, hogy ezeket a törvényben rögzített feltételeket valamennyi fogvatartott számára biztosítja a büntetés-végrehajtási szervezet. A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet működési költségeiről, ennek esetleges emelkedéséről azonban nem közöltek adatokat. 

 

A fogvatartottak egészsége nem kerülhet veszélybe 

A börtönökben a gázbeszerzésnél is milliárdos pluszköltségekre lehet számítani, mert a hamarosan lejáró szerződések helyett új árakban kell megállapodni a következő évre. Az idei évre szóló szerződések alapján a Belügyminisztérium alá tartozó szervek 17 forintért vásárolták a gázt kWh-ként, közben a világpiaci ár azonban jócskán megugrott. A beszámoló szerint a tavalyi szerződésben szereplő büntetés-végrehajtási intézetek nagyjából 85 ezer mWh-t kötöttek le, amelyért most csaknem 6 milliárd forintot kellene fizetni, miközben a korábbi árakon 1,4 milliárd forintot kellett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában