Foci vb 2022

2022.12.02. 18:16

Uruguay legyőzte Ghánát, de kiesett

Uruguay 2–0-ra legyőzte Ghánát a katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörében, de mivel Dél-Korea az utolsó pillanatokban fordított Portugália ellen, így a portugálok mögött az ázsiaiak jutottak tovább a H-csoportban.

NSO

Fotó: Anadolu Agency/AFP

Előnyösebb pozícióból várhatta a két csapat összecsapását Ghána. Az afrikai csapat a mérkőzés előtt három ponttal a második volt, még a Luis Suárez felálló Uruguay egy ponttal az utolsó helyen szerénykedett.

Kiegyenlített játékot, nagy csatát és kevés helyzetet hozott az első negyedóra. Az egyetlen említésre méltó gólszerzési lehetőséget a 13. percből jegyezhettük fel, amikor Darwin Núnez lépett ki a védők mögül, de elügyetlenkedte a helyzetet.

Nem sokkal később Ghána már eljutott egy kapura lövésig, Jordan Ayew próbálkozott, de gyenge kísérlete kijött a kapusról, aki viszont a kipattanóra érkező Mohammed Kudust kézzel akasztotta. A VAR jelzésére a játékvezető visszanézte az esetet, majd a büntetőpontra mutatott. A labda mögé André Ayew állt, de lapos lövésére leért Sergio Rochet, aki így javította a hibáját.

A 23. percben Uruguay majdnem megbüntette a kihagyott tizenegyest, Núnez emelésére azonban visszért Mohammed Salisu, és kiemelte a labdát.

A 26. percben aztán megszületett a dél-amerikaiak vezető gólja. Núnez beadásánál a védők elvétették a labdát, ami így megtalálta Suárezt. A Liverpool és az FC Barcelona korábbi klasszisa nem sokat vacillált, egy lövőcsel után kapura lőtt, Lawrence Ati-Zigi kapusról a labda tovább pördült, amire Giorgian de Arrascaeta ért oda a leggyorsabban, és fejjel szerezte meg a vezetést (0–1).

Ha egy üzlet beindul! Hat perccel később egy remek egyérintős játék végén Suárez passzából De Arrascaeta kapásból duplázta meg csapata előnyét. Az uruguayi játékos tehát hat percen belül szerzett két gólt (0–2).

Az 58. percben Núnez esett el a büntetőterületen belül, a VAR jelzésére a bíró ezt az esetet is visszanézte, de Daniel Amartey megmozdulását nem látta szabálytalannak.

A 65. percben közel voltak az uruguayiak, hogy lezárják a meccset, de Facundo Pellistri kísérlete mellé ment.

Ghána is ment a szépítésért, Kudus bombába például épphogy elkerülte a kaput. A 81. percben ismét ő próbálkozott, de Rochet leért a lövésére.

A 85. percben a játékosok megtudták, hogy Dél-Korea fordított Portugália ellen, így ekkor az ázsiai csapat állt továbbjutásra, Uruguaynak még egy gól kellett volna a csoport második helyéért.

Megkezdődött az óriási rohanás! A 89. percben Edinson Cavani fejesét fogta ember feletti bravúrral Zigi, de les miatt nem fogják neki ezt beírni védésnek. A 93. percben ismét a csereként pályára lépő támadó került középpontba, ugyanis elesett a tizenhatoson belül, de ezért sem járt uruguayi büntető. Az utolsó percek kaotikusak voltak, itt-ott helyzetek, de végül újabb gól már nem született.

Portugália mögött tehát Dél-Korea jutott tovább. A portugálok a legjobb 16 között a G-csoport második helyezettjével találkoznak, míg az ázsiaiak ugyanennek a kvartettnek a győztesével (jó eséllyel Brazíliával).

Ghána–Uruguay 0–2 (0–2)
al-Vakra, al-Dzsanúb Stadion. Vezette: Daniel Siebert (német)
Ghána: Ati Zigi – Seidu, Amartey, Salisu, Baba – Partey, Abdul Samed (Kyereh, 72.) – Kudus, A. Ayew (Bukari, a szünetben), J. Ayew (Sulemana, a szünetben) – Inaki Williams (Semenyo, 72.). Szövetségi kapitány: Otto Addo
Uruguay: Rochet – G. Varela, José Giménez, Coates, Mathías Olivera – De Arrascaeta, Bentancur (Vecino, 34.), Valverde – Pellistri (De la Cruz, 66.), Luis Suárez (Cavani, 66.), D. Núnez. Szövetségi kapitány: Diego Alonso
Gólszerző: De Arrascaeta (26., 32.)

Forrás: NSO.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!