Támogatás

2022.12.05. 11:27

Vetőmag is jut a baromfi mellé

Kétmillió forintot nyert a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) Családi Portaprogram – Szociális Földprogram címmel kiírt pályázatán a hencsei Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

Varga László

– Azt szeretnénk elérni, hogy a hátrányos helyzetben élő falusiak újra műveljék a konyhakerteket, újraéledjen a háztáji állattartás és mindez megteremtse az önellátás alapjait – mondta Bogdán Re­náta, a hencsei romák elnöke. – Vetőmagcsomagokat, zöldségpalántákat, csirkéket, csirkenevelőtápot, virágos kert kialakításához cserjéket, virágmagokat, valamint gyümölcsfaoltványokat kapnak a családok egy éven át. Mindennek előfeltétele egy tizenkét órás felkészítő foglalkozáson való részvétel és együttműködés a kijelölt szakértőkkel. 
Az akcióra második alkalommal kerül sor Hencsén. Két évvel ezelőtt ugyancsak negyven család részesült hasonló támogatásban. A rokkantnyugdíjas Ignácz Károlyné akkor is és most is bekerült a programba, előnevelt csirkéket kapott. – Hatalmas segítség ez a számomra, mivel nagyon kevés pénzből kell megélnem. Az első pályázaton kapott tizenöt csirke többségéből mára már tyúk lett, a tojásból pedig a mai napig jut némi bevételkiegészítés – mondta. 
Fekete Istvánné is ugyanennyi csirkét nevelt fel, és azóta – mint lapunknak elmondta – a napi 7–8 tojás a háromfős családja asztalára kerül. 
Először nyújtott be kérelmet Pataki Brigitta, aki Újhedrehelyről költözött nemrégiben a faluba. Elmondta: öttagú családjának minden segítség jól jön. Két gyermeket kell ellátniuk, s jelenleg is gyesen van. 
 

Másodízben nyertek 
Bogdán Renáta arról beszélt: Szászfalvi László országgyűlési képviselő és a Jobb Jövőért Egyesület segítsége nélkül nem nyerhettek volna – immár másodízben – a pályázaton. A szombati programnyitóra az érintett családok mellett a dél- somogyi roma kisebbségi önkormányzatok vezetői is meghívást kaptak. 
– A roma önkormányzati vezetőkkel tartott eszmecserének mi más lehetett volna a témája, mint a roma kisebbség felzárkóztatása, életkörülményeinek javítása – emelte ki Bogdán Renáta
A hencsei roma önkormányzat elnökét munkája elismeréseként nemrég a Főnix Nagyasszonyok soraikba fogadták. Porkoláb Lászlóné elnök most Hencsén ismét átadta a díjat, méltatva a roma vezető kiváló munkáját. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában