Baleset- és bűnmegelőzés

2022.12.05. 10:47

Év végi sajtótájékoztató a békés ünnepekért

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság társszervekkel közös sajtótájékoztatót tartott a Kaposvár Plaza bevásárlóközpontban, az adventi időszak és az év végi ünnepek baleset-és bűnmegelőzési témájában.

Fotó: SMRFK

Érkezik az év utolsó hónapja, amely nemcsak az ünnepi készülődésről, a karácsonyi tennivalók elintézéséről szól, hanem kiemelt figyelmet igényel a bűncselekmények megelőzése, és a közlekedés biztonságának megőrzése szempontjából is. Mindezeket szem előtt tartva, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság részéről 2022. december 2-án került sor az ünnepi időszakra vonatkozó preventív jellegű sajtótájékoztatóra. A rendezvényre meghívást kaptak a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Osztályának és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetői, dr. Triznay Gabriella, és dr. Brantmüller Zsoltné, továbbá a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának vezetője, dr. Suskovics Evelin tű. őrnagy, valamint Poór Gyula, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

A tájékoztatón felszólalt Haris Gábor r. alezredes, a Kaposvári Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője, illetve Vácz Edit r. alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezető helyettese is, akik az adventi időszakban baleset-, valamint bűnmegelőzési szempontból kiemelten fontos tudnivalókra hívták fel a figyelmet. A Kormányhivatal részéről megjelent meghívottak az áldozatsegítés és a fogyasztóvédelem szakmai területeinek tapasztalatait osztották meg, míg a Katasztrófavédelem szakembere hasznos tűzvédelmi tanácsokat adott a jelenlévőknek. A somogyi polgárőrök elnöke pedig a kistelepüléseken élőket biztosította afelől, hogy figyelmük az ünnepi időszakban sem lankad majd.

Fotós: SMRFK

Dr. Jávorszkiné dr. Molnár Magdolna, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője végezetül kiemelte, hogy az adventi időszakban a Munkácsy Mihály Gimnázium, és az Eötvös Lóránd Műszaki Technikum és Kollégium diákjai is prevenciós portyaszolgálattal segítik a rendőrök munkáját.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai az év végi ünnepekre:

  • Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során!
  • Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!
  • Az ünnepekre készülődés során sokan figyelmetlenül járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy e figyelmetlenséget kihasználva, feltörjék a járművet, megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak az autóban.
  • Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára. Az „adománygyűjtők” célja, hogy a figyelmet elterelve bejussanak otthonukba és megszerezzék pénzüket, értékeiket. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.
  • Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatást vehetünk igénybe a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit.
  • A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni.
  • Bankkártyás vásárlás esetén használjon olyan - a megtakarításainktól külön - alszámlához rendelt kártyát, amin csak a vásárlásra elegendő pénzösszeget tárolja!

Bankkártyájával kapcsolatos adataira csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában