Percről-percre

2023.02.04. 10:12

Szélvihar Somogyban: Fonyódnál 121 kilométeres szelet is mértek

A meteorológiai szolgálat hajnalban narancs, majd reggel hét után a legmagasabb, piros riasztást adott ki több vármegyére, így Somogyra is. Mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet. Folyamatosan frissülő cikkünkben beszámolunk a legfrissebb hírekről.

Sonline

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A balesetek megelőzése érdekében a legjobb, ha a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki otthon marad. Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon. 

18:00

Több száz riasztást kaptak a somogyi tűzoltók, de további négyszáz bejelentéshez még így is ki kell menniük. Mutatjuk az összesítőt.

16:30

Somogyra már csak másodfokú, narancs riasztás van érvényben a pirost követően.

16:15

Megrendezik Lellén a Gasztrofarsangot. 17 órától várnak mindenkit a szervezők.

16:00

Az Országos Vízjelző Szolgálat mérései szerint Keszthely és Balatonmáriafürdő között 41 centit lengett ki a Balaton a viharos szélnek köszönhetően.

 

15:30

A Balatonnál az állandó 110 kilométer feletti szél némileg mérséklődni látszik. Mutatjuk Somogy és az ország pontjain milyen erősségű szelet mérnek.

15:15

A kaposvári Zárda utcában a tetőt kezdte ki a szél, a tűzoltók a veszélyessé vált cserepeket távolítják el. A gyalogosforgalom az érintett szakaszon le van zárva.

15:05

 Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség országszerte, ennek nagyobb részénél a Dunántúlon. Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

A Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt.

Ha bárki bajba jutott embert, veszélyes helyzetet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

14:45

Videón mutatjuk a háborgó Balatont. Fonyódnál jelenleg 118 kilométeres szél fúj.

14:30

Több Kaposvár környéki vendéglátóhely is bezárt szombaton az áramkimaradás miatt.

14:20

Darányban is kidőlt egy méretes fa. Videó is készült róla.

14:10

A Szántódnál a 7-es főútra dőlt fáról hoztunk még néhány fotót. Az esetnél egy parkoló autóban is keletkezett kár.

13:55

Látrányban a művelődési ház csaknem 700 négyzetméteres tetejét bontotta meg, majd dobta le a viharos erejű szél. Bővebben itt olvashatsz az esetről.

13:45

A Csik Ferenc sétánynál elhárították az akadályt, míg a Kaposrét sornál és a Ballakuti utcánál jelenleg is dolgoznak. Utóbbi helyszínen csak a lakókat engedik be az utcába.

13:35

A kritikus időjárás miatt a Hotel Kardosfa, valamint a Zselici Csillagpark a 67-es út, illetve Ropoly felől nem megközelíthető az útra hullott akadályok miatt. A Zselici Csillagvizsgáló a mai napon zárva tart. Egyelőre Szenna felől járhatók az utak, de a Sefag arra kéri az esetleges látogatókat, hogy egyáltalán ne induljon senki útnak az erdőbe.

13:25

A Magyar Közút tájékoztatása szerint korábban egy kidőlt telefonoszlop okozott fennakadást Szabadi belterületén amelyet azóta elhárították Jelenleg a 61 es számú főút Kaposvár és Dombóvár között jól járható habár erős oldalszélre kell számítani.

13:15

A kaposvári Pécsi utcában is gondot okoz a szél. Teljes útzár van érvényben.

 

13:10

A Kinizsi lakótelepnél egy nagy mérető fenyő dőlt ki.

13:00

A Kaposrét soron is jókora fenyő dőlt az útra.

 

12:50

Információink szerint a Hősök temploma környékén több fát i kidöntött a szél, mely kaput is kiszakított a helyéről.

12:40

A kaposvári Dési Huber közben is megadta magát a szélnek egy fa.

Fotók: Lang Róbert

12:30

Kaposvár több pontján is lencsevégre kapták a szél okozta gondokat. Mutatjuk őket.

A piacnál egy virágárus komplett standját kapta fel a szél.

12:20

Az időjárás okozta folyamatos áramszünetek miatt a kaposvári Jégcsarnokban meghirdetett közönségkorcsolya időpontok elmaradnak – olvasható a Kapos Sport Nonprofit Kft. oldalán.

12:10

Szombat reggeltől több dunántúli vasútvonalon is fakidőlések, felsővezetékszakadások akadályozzák a forgalmat, több szakaszon szünetel a közlekedés. 

11:55

Az osztopáni gyermekotthon előtt dőlt az útra egy fa, melyet a helyiek segítségével gyorsan fel tudtak aprítani.

11:45

A boglári lellei önkormányzati tűzoltók folyamatosan dolgoznak nagy területen, így türelmet kérnek, idő hogy mindenhova odaérjenek.

11:35

A balatonlellei gasztrofarsang csak délután kezdődik el a időjárás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vörös riasztást adott ki délután öt óráig. A szervező bizottság - egyeztetve a katasztrófavédelemmel arra a döntésre jutott, hogy a rendezvény kapuit 17 órakor nyitják meg.

11:25

Somogyacsa és Gerézd között is kidőlt fa akadályozta a forgalmat.

11:20

Kidőlt egy fa a Kutyatár Egyesület telepéhez vezető úton, így Boncz Editék nem tudnak kijönni a telepről, de egyelőre be sem lehet menni – derül ki az egyesület elnökének posztjából. 

11:10

Kidőlt fa akadályozza a közlekedés a kaposvári uszoda környékén, a Csik Ferenc sétányon.

11:05

Szántódon a 7-es főútra dőlt egy méretes fa.

11:00

Információink szerint a kaposvári Füredi utca környékén ismét van áram, az esettel kapcsolatban Varga Ivett, az E. ON Hungária Zrt. sajtószóvivője elárulta: Somogy több településén dolgoznak jelenleg kollégái az áramszolgáltatás mihamarabbi visszaállításán. Bővebben itt olvashatsz az áramkimaradásokról.

10:50

Fonyódnál 121 kilométeres erősségű szelet is mértek.

10:45

A szomszédos, tolnai Kapospulán a vasúti átjárónál áramkimaradás miatt nem működnek a jelzőfények.

 

10:40

Fotókon mutatjuk a Közgazra dőlt fenyőt.

10:30

A kaposvári Ballakuti út elején is kidőlt egy fenyő, nincs áram a környéken.

10:20

Útra dőlt fa miatt nem lehet közlekedni Magyaratád és Rácegres között.

10:15

Információink szerint Kaposváron, a Füredi ésPipacs utca környékén jelenleg nincs áram.

10:10

A kaposvári Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum épületére dőlt egy tíz méternél is magasabb fenyő szombat délelőtt az erős széllökések következtében. A helyszínen jelenleg is dolgoznak a fa eltávolításán.

09:30

Hoztunk egy galériát a szeles balatonról.

09:15

A szombati szélviharban Somogyváron, a Park utcában tört el egy villanyoszlop – olvasható a település közösségi oldalán. Az eset kapcsán értesítették az áramszolgáltatót, majd sikeresen megszüntették az útzárat, így jelenleg járható a szakasz.

 

09:00

Vezetékre dőlt fa miatt nem lehet közlekedni Mezőcsokonyán, a Szabadság utcában. A szombati erős szélben hajlott meg a fa, a tűzoltók már dolgoznak a veszély elhárításán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában