Egészséges életmód

2023.05.31. 06:56

Odafigyeléssel egy életen át megőrizhető a férfiegészség

A férfiak nemzőképessége generációról generációra, szinte évről évre romlik. Erről Kopa Zsolt andrológus, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke beszélt a kaposvári Rotary Club és az önkormányzat Férfiegészség egy életen át elnevezésű jótékonysági előadásán kedden.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

 A professzor kiemelte, Magyarországon minden ötödik párkapcsolat meddő, ezeknek ötven százalékban a férfiaknál is baj van.

– Ha a szexuális zavarokat nézzük, akkor a 40 és 70 év közötti férfiak 52 százalékát érinti valamilyen szinten a merevedési zavar – mondta Kopa Zsolt. – Ez egy nagy arány, és ha hozzátesszük, hogy ez egy páros cselekvés, akkor nagyon komoly létszámot érint a magyarok körében is. Ha megnézzük a hormonhiány állapotát, ami tünetes hormonhiány, ott azt mondhatjuk, hogy a 65 éves generációban minden negyedik férfinak ilyen baja van. Akinek a hormonszintje alacsony, rövidebb ideig él, többször lesz beteg – hangsúlyozta a professzor.

Kopa Zsolt arról is beszélt, a hererák a 15 és 30 év közötti fiatalokat érinti a leggyakrabban. A prosztatarák pedig az idősebb generációhoz köthető. Azonban mindegyik esetben lehet családi halmozódás. Ilyen esetben nagyon oda kell figyelni a férfiaknak és a szűrési időpontok javasolt előrébb hozni. – Amelyik férfi családjában nem volt prosztatarák, akkor azt szoktuk mondani, hogy 45-50 éves kortól érdemes évente szűrésre járni – mondta Kopa Zsolt. – Azonban ha egy férfi apukájának, nagyapjának prosztatarákja volt, akkor korábbra kell tenni a szűrést és odafigyelni rá. Hererákra is ugyanez vonatkozik. Ezért, ha valaki ilyen betegséggel küzd, akkor gyorsan meg kell nézni a testvérét, majd később a fiát, hogy nyomon tudjuk követni – tette hozzá az andrológus.

Kopa Zsolt kiemelte, azért, hogy a férfiak egészsége tovább megmaradjon az „ önrész” is elengedhetetlen. Ezért van szükség a rendszeres testmozgásra, a dohányzásmentes életre, kevés alkoholra és a mediterrán étrendre. Jenei Tibor urológus az eseményen elmondta, a professzor által felsorolt betegségek kivizsgálása és kezelése nagyjából minden betegnek elérhető a kaposvári kórházban. Hozzátette, ha időben, áttét-mentesen felfedeznek egy prosztata daganatot, akkor az öt éves túlélésre 90 százalék az esély. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában