Lecsapott az Adóhatóság

2023.05.31. 13:03

Házi pálinkát árultak és zugfőztek egy somogyi egységben

Jövedéki ügyekben minden negyedik esetben szabálytalanságot találtak a NAV somogyi munkatársai a közelmúltban végzett ellenőrzések során, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerkesztőségünkkel.

K.R.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman023_photography

Egy esetben az ellenőröket ugyan nem szolgálták ki, de ők észrevettek az egységben egy szivattyús átfejtőt és nagy mennyiségű műanyag kannát. A pénzügyőrök a helyszínen 135 liter házipálinkát és egy nem regisztrált pálinkafőzöt is lefoglaltak a helyszínen. Az ellenőrök gyakran visszatérnek azokba az egységekbe, ahol szabálytalanságot tapasztaltak, és a kontrollellenőrzéseknél sem ritka az ismételt mulasztás. Így történhetett az, hogy egy balatoni kocsmában öt hónapon belül háromszor is bizonytalan eredetű házi pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök, sőt nem csak kocsmában, de egy zöldségesnél is találtak 5 liternyi "tüzes vizet". 

Az idei év első három hónapjában a vizsgálatok 25 százaléka tárt fel szabálytalanságot, ezekben az ügyekben 600 ezer forint jövedéki bírságot szabtak ki. 

A helyszíni ellenőrzések során nyugta- és számlaadást, a pénztárgépek előírásszerű használatát, a foglalkoztatottak bejelentését is vizsgálják, emellett a jövedéki kötelezettségek teljesítését is, elsősorban a jövedéki kiskereskedők telephelyein, leginkább vendéglátó egységekben, pincészetekben, alkalmi rendezvényeken.

A jövedéki termékek eredetét és a birtoklás jogszerűségét minden esetben igazolni kell, ezért a NAV munkatársai ilyenkor ellenőrzik a sör, csendes és habzóbor származását rögzítő okmányokat, bizonylatokat, a zárjegy és termékismertető meglétét. 

Az adózók a leggyakrabban az ajándékozásra hivatkoznak, amikor a jövedéki termék eredetét nem tudják igazolni. Annak a kereskedőnek, aki így, tehát nem a szabályok figyelembevételével szerzi be az értékesíteni kívánt jövedéki terméket, a bírságon túl a termékek lefoglalásával, elkobzásával és megsemmisítésével is számolnia kell.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában