Oktatás

2022.05.23. 13:55

Számos tapasztalattal gazdagodtak ciprusi útjuk során a szolnoki kerósok

Kalandos utazásról számoltak be a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátó­ipari Technikum és Szakképző Iskola tanulói. Húsz diák és két kísérő tizenhét napos szakmai gyakorlaton járt Cipruson.

Köllő Judit

Az elméleti és gyakorlati foglalkozások mellett egy kis hajókázásra is jutott idő Fotó: Beküldött

A Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolájának diákjai a „Szolnoki Kerósok a világ körül – meg sem állunk Ciprustól kezdve Máltán át Luxemburgig” elnevezésű pályázat keretében tölthettek néhány napot a mediterrán országban április 11. és 27. között. A projekt célja volt, hogy a diákok új technikákat, munkafolyamatokat, eljárásokat ismerjenek meg, fejlesszék a szakmai nyelvi készségeiket, valamint megismerjék a fogadó ország kulturális értékeit.

A diákok teljesen új szakmai tapasztalatokra tehettek szert, ugyanis a ciprusi mentalitás nagyban különbözik az itthoniaktól

– fejtette ki Földváriné Sugár Ildikó, a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, a csoportok egyik kísérő tanára. 

– Mindez leginkább arra értendő, hogy sokkal nyugodtabban és komótosabban dolgoznak az ott élők, mint hazánkban. A mi diákjaink gyorsan, precízen és szakszerűen végezték a munkájukat, mely igazán imponáló volt az ottani pedagógusoknak és munkáltatóknak. Szimpatikus volt számukra, hogy a fiatalok nagy aktivitással tudnak dolgozni. Élmény volt számunkra Cipruson az összes olyan kulturális látnivaló, amit fel tudtunk fedezni – tette hozzá a pedagógus. 

A tanulók közül négyen a kereskedelem világában pallérozódhattak, ők az Andreas Georgiu Motors Ltd.-nél töltötték gyakorlatukat, és gépjármű-kereskedelemmel – értékesítés, bérlés – foglalkoztak. A többi tanuló – három szakács, három cukrász, hat pincér és négy vendéglátás-szervező – a Hotel Kissosban végezte a gyakorlatát, illetve ismerkedett a szálloda működési rendszerével. A tanulók nemcsak angol nyelven kommunikáltak, hanem próbálták a görög nyelvet is elsajátítani. 

– Gördülékenyen vettük az akadályokat, melynek köszönhetően mindent zökkenőmentesen megoldottunk – mesélte Barna Zsuzsanna tizenkettedik osztályos vendéglátás-szervező, illetve pincér mellék-szakképessel rendelkező tanuló. 

Ami számomra igazán meglepő volt az az, hogy mi takarítottunk, mert hazánkban ez a legtöbb helyen nem így zajlik

– tette hozzá a diáklány. 

A fiataloktól azt is megtudhattuk, hogy a ciprusi felszolgálók nem használnak tálcát a munkájukhoz, hanem kézben szolgálják fel az üdítőket, illetve evőeszközöket. 

– Könnyen megértettük egymást angolul, illetve előfordult olyan is, hogy kézzel-lábbal mutogatva kommunikáltunk – taglalta a tizenegyedikes vendéglátás-szervező Farkas Barbara. 

– Mindenhez rugalmasan alkalmazkodtunk, hiszen a szokásos munkafolyamatokra volt szükség – mondta a pincér mellék-szakképesítéssel is rendelkező tanuló. A fiatalok a kereskedelmi területen is hat órát dolgozhattak, ők azonban főleg elméleti oktatásban részesültek. 

– Számomra a ciprusi mentalitás tetszett a legjobban, hiszen mindenki igazán nyugodt és kiegyensúlyozott volt – tette hozzá a tizenegyedik osztályos Ribai Zsuzsanna. 

A szolnoki iskola tanulói a megszokottól eltérő tematikákkal is foglalkoztak a kint töltött idő során. 

– Egy autókereskedésben jártunk, mely igazán szokatlan volt számunkra, hiszen itthon élelmiszer- és ruházati tematikákra specializálódtunk – részletezte a szintén tizenegyedikes Tulipán Rebeka. 

– A kinti oktatónk nagyon kedves és mosolygós volt, aminek köszönhetően remek hangulatban teltek az órák...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában