Új autó

2022.05.28. 15:34

Összefogásnak hála válhat hatékonyabbá a mesterszállási tűzoltók munkája

Már korábban megérkezett, a napokban pedig hivatalosan is átadták az új mesterszállási tűzoltóautót. A helyi tűzoltó-egyesület példaértékű összefogásnak köszönhetően vásárolhatta meg a gépjárművet, mely nagy segítség számukra.

Rimóczi Ágnes

A példaértékű összefogásnak köszönhetően megvásárolt tűzoltóautót a napokban hivatalosan és ünnepélyesen is felavatták Beküldött fotó

A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében pályázott a Mesterszállási Községi Tűzoltó Egyesület, ám az elnyert támogatás nem volt elég egy jármű vásárlásához. Ekkor összefogtak a falubeliek, helyi vállalkozók, a környékbeli és helyi gazdák, a szomszédos településekről is érkezett segítség, így összegyűlt a szükséges pénzösszeg. 

Lengyelországból vásároltak egy francia gyártmányú gépjárművet. 

– Nagyon vártuk, ezért nagy az örömünk. De még ennél is nagyobb a hálánk mindazok felé, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez az autó végre itt lehet a településen – hangsúlyozta az autó vásárlásakor Varga Tamás, az egyesület parancsnoka. 

A tűzoltóautót a napokban hivatalosan is átadták. A Renault típusú tűzoltóautó háromezer liter vízhordó kapacitású és komoly terepjáró képességgel rendelkezik. Dupla kabinja kilenc tűzoltó szállítására alkalmas, szivattyúkapacitása kétezer-kétszáz liter percenként, ami biztosítja a gyorsbeavatkozó sugár alkalmazását, megkönnyítve a kezdeti tüzek oltását, ráadásul az új eszközzel gyorsabban érnek ki a tűzoltók a káreseményekhez. 

A szolgáltatás javulásával a település lakóinak biztonságérzete is nagymértékben nő. 

A fiatalabb és jobb állapotban lévő tűzoltóautó üzemben tartása olcsóbb, mint a korábbi járműé, így kevesebb kiadása lesz az egyesületnek. A helyi gazdák segítségével azonban a településen marad a régi, 1977-es évjáratú, honvédségi FMG-ből átalakított tűzoltóautó is. Az ünnepélyes esemény előtt az egyesület tagjai közgyűlést tartottak, melynek fő napirendje az alapszabály-módosítás volt.

Az ünnepség levezető elnöke Kiss Gábor polgármester volt, de Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő is köszöntötte az egyesületet. Megtisztelte az egyesületet jelenlétével Sörös Tibor, a Túrkevei Mentő és Tűzoltó Egyesület parancsnoka, Matuska Zoltán ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Bán Lajos alezredes, Balla István őrnagy, Liszkai Zoltán ezredes és Hegedűs János projektmenedzser is. Az ünnepség végén birkapörkölttel vendégelték meg a meghívottakat.

A környék más településein is besegítenek

Mesterszálláson 1914 óta működik tűzoltóság, Mesterszállás Községi Tűzoltó Egyesületként 1989-ben jegyezték be. Az egyesületben jelenleg negyvenöt önkéntes tűzoltó tevékenykedik, a létszám bővítése folyamatos. Elsődleges feladatuk a tűzoltás és a kárfelszámolás megkezdése a hivatásos tűzoltóság megérkezéséig. Nemcsak a községben, hanem a környező településeken is besegítenek a feladatokba, főleg a külterületek és tanyák térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában