Példás összefogás

2022.06.29. 06:55

Órákig tartó küzdelemben védték meg a falut a tűzoltók Tiszainokán

Az elmúlt hetekben sok dolguk akadt a tiszazugi tűzoltóknak, tarló-, erdő-, és épület is lángra kapott a térségben. Tiszainokán a szerencsén is múlott, hogy nem lett nagyobb baj, a falu határában a gát mellett húzódó erdősáv lobbant lángra, a szakemberek több órán át dolgoztak a helyszínen.

P. Pusztai Nóra

Néhány napja itt még embermagasságú lángok pusztítottak – mutatta meg Kiss Erzsébet Eliza polgármester a tűz nyomait a település Tisza-partján

Fotó: Beküldött fotó

Körülbelül egy hete már, hogy tűzoltók szirénájának hangja keltett riadalmat az alig négyszáz lelkes tiszazugi településen. A falu határában méteres lángok csaptak fel.

Délután három óra környékén hallottuk a szirénát, rögtön ki is mentünk az utcára, hogy megtudjuk mi történt. Akkor láttuk, hogy a falu szélén hatalmas a füst, akkor úgy tűnt, hogy a gátőr háza, vagy a település utolsó épülete ég

– emlékezett vissza Kiss Erzsébet Eliza polgármester, aki biciklivel tekert a helyszínre.

– A tűzoltóktól megtudtam, hogy a gátőr járőrözött a környéken, ő mesélte, hogy észrevette a túloldalon pirosló fényt, mire felismerte mi az, a tűz még inkább belobbant, szinte egyik pillanatról a másikra – magyarázta.

Több környékbeli településről is érkeztek tűzoltók, akik a lokalizálás és a terjedés megakadályozása után szorították vissza az izzást.

– Egész délután rendületlenül dolgoztak, az utolsót közülük este fél kilenckor kísértem vissza az autóhoz – mondta. 

Hozzátette: csoda volt, ahogy a falu egy emberként összefogott.

Fél öt körül jelezte a parancsnok, hogy nincs túl sok vizük, szomjasak a fiúk a hőségben. Tényleg hihetetlen volt mit tettek értünk, abban a katlanban. Ráadásul aznap egész nap tele volt a környék tűzesettel

– emelte ki.

A polgármester értesítette a kollégáit, így zsugorszám érkeztek a vizespalackok a helyszínre.

– A gondozási központ dolgozói és lakói összefogtak, húsz perc alatt annyi karton ásványvíz, kávé és szendvics volt, hogy mindenkinek jutott. Pedig nehéz egy kisfaluban ezt elintézni, hiszen délután öt után nincs nyitva bolt, szinte lehetetlen bármit is beszerezni. Tanulság, azóta betáraztattam a gondozási központba és az önkormányzathoz is rengeteg karton ásványvizet, hogy azonnal hozzáférhető legyen veszély esetén – részletezte.

A tűzoltók munkájának köszönhetően a lehető legkisebb kár keletkezett, a falu meg segítőkészségből jelesre vizsgázott. Amikor másnap újra lobbant a tűz, ugyancsak azonnal intézkedtek.

– A gátőr ígérte, hogy a tűz éjszakáján járőrözik. Nem is volt semmi baj, amíg másnap a viharos erejű szél fel nem támadt. Az egyik fa törzse belül izzott a szél felélesztette a lángokat, akkor kevesebb autóval érkeztek a tűzoltók. Azok azóta is fel-fellobbantak, de mindig meg tudták fékezni – magyarázta Kiss Erzsébet Eliza.

A tűz okát találgatják a helyiek

A tűz okát illetően egyelőre csak találgatnak a tiszainokaiak, a legtöbben arra gyanakodnak, hogy egy eldobott üveg miatt kapott lángra az ártér.

– Elképzelhető, hogy egy villanyvezeték dobott szikrát, vagy egy cigarettacsikk okozta a tüzet. A legvalószínűbbnek mégis az tűnik, hogy egy parton hagyott üveg nagyítóként erősítette fel a napsugarakat. Perzselő hőség, nagy szárazság, szikrázó napsütés volt aznap. Bízom benne, hogy nem gondatlanság okozta, szándékosságot sem feltételezek – fogalmazott Kiss Erzsébet Eliza polgármester. 

Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője megerősítette: az esettel kapcsolatosan nem merült fel olyan körülmény, amely a katasztrófavédelem részéről tűzvizsgálati eljárás lefolytatását indokolná.

Néhány év kell a zöldüléshez

A tűz napján egy természetvédő is a helyszínre érkezett, elmondása szerint lát arra esélyt, hogy újraéledjen az elpusztított zöld terület.

– Néhány éve leégett a kertem, három-négy év kellett ahhoz, hogy bár még látszódnak a nyomok, de már élőnek látszik. A falu menti terület kapcsán is ebben reménykedek. Az állatok közül a kismadarak biztosan elpusztultak, egy ideig nem tudnak majd itt költeni. De remélem a nagy fák kibírják, a törzseken a fekete nyomok viszont sokáig emlékeztetnek majd az esetre. Szőrnyű a látvány, de jó, hogy a rév- és gátőrháznak sem esett baja és a falut sem veszélyeztette igazán a tűz – elmélkedett Kiss Erzsébet Eliza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában