Vízi balesetek

2022.06.30. 06:55

Kevesen ismerik a Tisza-tavon érvényben lévő korlátozást

Beköszöntött a kánikula, aki teheti vízparton pihen, strandon hűsöl. A víz számos veszélyt rejt magában, ezért nagyon óvatosnak kell lenni a strandokon, tavaknál, nyílt vizeknél, a fürdőzésre vonatkozó szabályokat minden esetben be kell tartani. Egy fontos előírásról például a Tisza-tóban megmártózóknak is tudniuk kellene, bár sokan nincsenek tisztában vele.

Rimóczi Ágnes

Vízimentő a Tiszán

Fotó: Nagy Balázs

– Tavaly épp a Balatonnál nyaraltunk, amikor a testvérpár tragédiája történt, sajnos idén is volt már hasonló eset. Szeretünk a magyar tengernél pihenni, de bevallom, egy percre sem vagyok nyugodt, amikor a hét és öt éves gyerkőceim a vízben vannak. Állandóan ugrásra készen állok. Őszintén szólva a folyóktól „még jobban félek”, s bár a megyében több szabadstrand is van, ritkán fürdőzünk a Tiszában – mondja egy szolnoki édesanya, aki a veszélyek miatt nagyon fontosnak tartja, hogy megtanuljanak úszni a gyerekei.

Valóban nagyon fontos az úszástudás, de akkor is be kell tartani a szabályokat, ha valaki biztonságosan mozog a vízben. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság erre különösen felhívja a figyelmet. 

– Fürdőzések során minden esetben azt javasoljuk, hogy kizárólag a kijelölt fürdőhelyeket vegyék igénybe a pihenni vágyók, tekintettel arra, hogy azt szakemberek jelölik ki, illetve a helyszínen minden lehetőség megvan a biztonságos fürdőzésre. Így van elsősegélynyújtó hely, készenlétben állnak a vízimentésben jártas személyek és a bójával körülhatárolt területet üzemelés megkezdése előtt átvizsgálják az illetékesek – emelte ki Mári Ilona megyei rendőrségi sajtószóvivő.

Számos helyszín van, ahol nem szabad fürdőzni

– Így a hajóútban, a hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek száz méteres-, vízlépcsők és vízi munkák háromszáz méteres körzetében, hidaktól, vízkivételi művektől, egyéb vízi műtárgyaktól, komp- és révátkelőhelyektől mért száz méteren belül, kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és azok száz méteres körzetében tilos fürdeni. Tiltás vonatkozik természetesen az egészségre ártalmas vizekre, a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekre és a városok belterületén lévő szabad vizekre. Tilos fürdőzni éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén is. A Tisza-tónál a parttól ötszáz méternél nagyobb távolságra érvényes a tiltás – sorolta a szóvivő.

Balesetek persze nem csak fürdőzés közben történhetnek, hajózás, vízi eszközök használatakor is bekövetkezhet a baj. Szerencsére megyénkben a vízi balesetek száma minimális. 

Vízibiciklis baleset például Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr–főkapitányság illetékességi területén az elmúlt években nem is történt. A balesetek bekövetkezése egyébként elsősorban a járművezetők figyelmetlenségéből adódik, illetve abból, hogy a jogszabályban foglalt előírásokat esetleg nem tartják be. A balesetek száma a szabályok betartásával jelentősen csökkenthető

– emelte ki végül Mári Ilona. 

Strandoláskor mindenképp fogadjuk meg a tanácsokat

Ne fürödjünk teli gyomorral és alkoholos állapotban

– sorolta a rendőrség tanácsait Mári Ilona sajtószóvivő. 

– Ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, kerüljük az ismeretlen helyeket, figyeljünk a víz alatti akadályokra. Úszáskor ne egyedül menjünk, társnak lehetőleg felnőttet válasszunk, figyeljük a strand területét jelző bójákat, aki nem tud úszni, használjon gumimatracot. Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Hajózáskor az úszni nem tudóknak, a gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata – sorolta a rendőrség tanácsait Mári Ilona sajtószóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában