Gergi Pál

2022.08.13. 06:55

Bobby Ewing legendás Mercedesével megegyező típusú autót varázsolt újra az idős szolnoki mester – galériával

Ritkaságszámba menő veteránautók szépültek meg az elmúlt években a szandaszőlősi Gergi Pál garázsában. A tapasztalt szerelő a nyolcvanadikon túl is aktív: otthonában jelenleg egy tűzpiros Mercedes várja, hogy kigördüljön az utcára. A járgány a Dallas című filmsorozatból is ismerős lehet: a világhírű széria jófiúja, Bobby Ewing épp egy ilyen piros csodával rótta a texasi utakat...

Hartai Gergely

Az elmúlt hónapokban jelentős átalakuláson esett át ez a Mercedes 450 SL típusú jármű Gergi Pálnál

Fotó: Mészáros János

Újraélesztette a negyvenéves gépcsoda szívét

– Tavaly ilyenkor, amikor legutóbb találkoztunk, még felújítás alatt állt ez a Mercedes 450 SL típusú autó, amely most a garázsomban pihen – lebbentette fel a képzeletbeli fátylat a ritkaságról Gergi Pál, aki mint mondta, alapos tatarozáson esett át az elmúlt hónapokban az ikonikus négykerekű.

A motort és a kapcsolódó alkatrészeket ki kellett szerelnie a helyükről, és sokáig festő dolgozott a karosszérián, így csak lassan haladt előre a munka.

– A motortér eredetileg sárga volt. Amikor behozták Amerikából a kocsit, valaki pirosra festette azt, ám a motorteret valamiért sárgán hagyták. Megelégeltem hát, hogy így néz ki, és egy alkalommal azt mondtam a fiamnak, hogy kiszerelem a motort és gyönyörűen kifestem a környékét – mosolyodott el a mintegy negyvenéves gépcsoda „szívét” vizsgálva a járműtulajdonos.

Száz fölött csak úgy „hörpinti” a benzint

A szerelő aztán tovább mesélt. Megtudtuk tőle azt is, hogy a napokban tette be a két első ülést, és a biztonsági öveket is a közelmúltban szerelte fel.

Zoltán fiamra várok, és megbeszéljük, mikor legyen a műszaki vizsga. Szeretnénk ugyanis, ha mihamarabb használatba vehetnénk a kocsit. Persze, még nincs kész minden, pillanatnyilag az utolsó simításokat végzem. Tudni kell a kocsiról, hogy nyolchengeres, V-motoros, és nyolc-tíz liter között fogyaszt százon. Valójában nyolc litert akkor eszik, ha nem megyünk többel hatvannál. Amikor viszont száz fölött hajtjuk, akkor csak úgy hörpinti a benzint

– konstatálta a szakember.

Hozzáfűzte, Tatabányáról vásárolta az Egyesült Államokbeli járművet, melynek típusa a Dallas című filmsorozat kapcsán vált igazán ismertté hazánkban. A világhírű széria jófiúja, Bobby Ewing épp egy ilyen piros Mercedesszel rótta a texasi utakat.

Pál arról is szót ejtett, hogy szép évfordulón van túl, hiszen július tizennyolcadikán ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Kora ellenére azonban elmondhatja, jól bírja a szerelésekkel járó fizikai munkát, sőt, a lelkesedése sem hagyott alább.

Még a rendőrök is gyönyörködtek a kocsiban

– Úgy gondolom, technikailag is fel vagyok készülve a veterán gépekre. Sokat jelent, hogy nem futószalagon javítom az autókat, minden egyes darab teljesen egyedi számomra. Emlékszem, a legelső veterán autómat, egy Csajkát, már sok évvel ezelőtt javítottam. Épp a buszpályaudvarnál autóztunk vele az egyik barátommal, amikor elénk állt két rendőr és leállítottak minket. Meglepődtem, mert nem tudtam, miért kell félreállnunk. A rendőrök viszont csak mosolyogtak, és azt mondták, semmit sem vétettem, csupán szeretnék megcsodálni a gyönyörű járgányt. Ilyen szép darabot ugyanis még sosem láttak – összegzett hírportálunknak Gergi Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában