Frissítve

2022.09.28. 13:05

Komoly döntéseket hozhat Szolnok: intézmények zárhatnak be a spórolás miatt

2023-ban jelentősen növekednek a város energiaszámlái.

R. Á.

Fotó: Illusztráció / Mészáros János

– Mindenki előtt ismert, hogy a háború kitörése után olyan szankciókat hozott az Európai Unió, aminek hatására az energaiárak meredeken emelkednek. Hetek óta egyeztetünk, hogy miképpen lehet kezelni az energiaproblémákat – kezdte a témáról tartott szerdai sajtótájékoztatón Szalay Ferenc. A városvezető rámutatott, hogy 2023-ban jelentősen növekednek a város energiaszámlái.

– Ha a mostani árakat nézzük változatlan fogyasztási mennyiség mellett, akkor az energiaáremelkedés finanszírozásához szükséges többlet forrás igény 2023-ban 3,3–3,9 milliárd forintot jelent. Összesen tehát 4,1–4,7 milliárd forintra lenne szükség az energia költségek finanszírozásához, ez a nagyságrend azonban túlmutat az önkormányzat költségvetési tehervállaló képességén – emelte ki a polgármester.

Ez azt is jelenti, hogy változatlan piaci árakat feltételezve, a beszerzendő mennyiségen kell csökkenteni annak érdekében, hogy a kötelező önkormányzati feladatokat el tudjuk látni, és a közszolgáltatásokat biztosítani tudjuk, vagyis működjenek többek között az óvodák, bölcsődék, háziorvosi ellátás, idősellátás

– tette hozzá Szalay Ferenc.

Az intézkedési terv érinti például a Damjanich János Múzeumot és a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményt is. A múzeum bizonyos épületeit és raktárait október 15-től téliesítik, a Kossuth téri épületet 18 fokra fűtik, s november 1-től szűkül a nyitvatartási idő is. A könyvtár kertvárosi és pletykafalui fiókkönyvtárai bezárnak, a szandaszőlősi intézmény bizonyos napokon zárva tart, a központi épületben pedig a második és harmadik szintet lezárják majd.

– Itt kell hangsúlyozni, hogy ebben a helyzetben előtérbe kell helyezni a távhővel fűtött épületeinket, így például a Hild Viktor könyvtárat is, vagyis ott kell biztosítani a többlet szolgáltatást a többi épület bezárása miatt – mutatott rá a varosvezető.

A döntések érintik a RepTárt is, október 1-től módosul a nyitva tartás, az étteremben szünetel a főzőszolgáltatás, jövő januárban és februárban pedig bezárt a létesítmény. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ régi épületszárnyában nem indul el a fűtés, november 1-től be is zár. A Szolnok Televízió stábja az Agórába, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar részben szintén oda, részben pedig a Fehér Házba költözik. A rendezvényeket a Szigligeti Színházban tartják meg.

A döntés értelmében azonban a színház decemberben, januárban is februárban zárva lesz

– tette hozzá Szalay Ferenc.

A polgármester a Szolnoki Sportcentrum Kft. épületeit érintő változásokról is beszámolt. Eszerint a Véső úti strand bezár, ellenben a B. Nagy Pál Sportcsarnok, tekintettel a termálvízzel való fűtési rendszerre, működtethető.

– Az atlétikai pálya is működik, a futófolyosó 15-16 fokra lesz fűtve, ám az öltözőhasználatot a minimálisra fogjuk szorítani. A városi sportcsarnokban a kosárlabdaedzések lehetőségét minimális mértékben tesszük lehetővé, csak a mérkőzésekre nyitjuk azt meg. Az edzések a Tiszavirág Arénában lehet megtartani. Bezár a squash pálya, azt csak délutánonként lehet emelt bérleti díj ellenében használni. Bezárjuk a tiszaligeti kajak-kenu házat, a Holt-Tisza Vízisport Telepen pedig két épület kivételével mindent bezárunk – sorolta a városvezető.

A városi óvodák közül három, energiahatékonyság szempontjából nem megfelelő épületet zárnak majd be. Eszerint a Wágner úti-, a Ligeti úti Tündérkert, valamint a Bajtárs úti Manóvár Tagintézményből kell majd máshová költözniük a gyerekeknek december 1-től.

A bölcsődék maradnak, csak a Szép úti épületben működő konyhát szervezik át. Módosul a vásárcsarnok működése, október 15-től az vasárnaponként és hétfőnként zárva lesz. A városházán a takarékosság érdekében mérlegelik a home office lehetőségét, az irodákban pedig be kell tartani a lehetséges hőfokot. Az intézkedések szerint leállnak a városi szökőkutak, az adventi díszkivilágítás csökkentett üzemmódban működik majd, október 1-től szünetel az épületek, szobrok, és műtárgyak díszkivilágítása is.

Mindezek mellett úgy döntöttünk, hogy hétköznapokon éjféltől hajnal négyig lekapcsoljuk a közvilágítást, pénteken és szombaton nem teszünk így. Mindehhez nagy szükség van a rendőrség és polgárőrség fokozott jelenlétére

– hangsúlyozta végül a városvezető, s hozzátette: ezen intézkedésekkel a villamosenergia felhasználás harmincnégy százalékát, a gázfelhasználás huszonhat százalékát tudják megtakarítani.

Az energetikai fejlesztéseknek is jelentős a szerepük

A komoly döntések árnyékában fontos, hogy Szolnokon számos energiatakarékossági program zajlik a városban. Iskolák, óvodák, bölcsődék újultak meg, jelenleg zajlik az épületenergetikai korszerűsítésre „koncentráló” SZIVEM projekt, s az önkormányzati intézmények gépjárműflottájában működő elektromos autók is sok megtakarítást jelentenek.

– A fejlesztések az elmúlt években jelentős mértékben az energetikai célú beruházások irányába mutatnak, ezt folytatni kell – emelte ki a sajtótájékoztatón Sebestyén Ildikó.

– Ennek része a közvilágítás további korszerűsítése, jövőre szeretnénk a hátralévő mintegy négyezer lámpatestet kicserélni, emellett napelemeket is telepíteni. Az energiabeszerzésben is új rend alakul ki, a jövőben három havonta kötünk szerződést a szolgáltatókkal, s így reagálunk a piac kínálta helyzethez – tette hozzá a jegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában