Egyeztetés

2022.09.29. 14:30

A takarékosságról szóló előterjesztés kiverte a biztosítékot a szolnoki közgyűlésen

A világpolitika begyűrűzött a közgyűlés szeptemberi ülésére. A koronavírus-járvány alatti intézkedések kivételével az utóbbi évtizedek legjelentősebb döntéseiről egyeztettek a képviselők csütörtökön. A testület – tagjainak hosszas, már-már a személyiségi jogok megsértésének határát súroló hozzászólásaival kísérve – többségi szavazattal végül megszavazta a drasztikusan megemelkedett energiaárakra megoldásokat megfogalmazó szakmai előterjesztést.

Mészáros Géza

Dr. Sebestyén Ildikó címzetes főjegyző, mellette Szalay Ferenc polgármester és Fejér Andor alpolgármester Fotó: Nagy Balázs

De kezdjük az elején! Szeptember 15-én megkezdődött az igényelhető, október 15-én megindul a jogszabályban meghatározott kötelező távfűtés a megyeszékhelyen. Az első napirendi pont beajánlásakor Lázár Mózes, a Szolnokon mintegy tízezer lakás szolgáltatását biztosító MVM OTSZ Zrt. vezérigazgatója a városi hőközpontra és hőövezeti helyeire váró fejlesztésekről is szólt, amelyek, elmondása szerint elsősorban a takarékosabb ellátást biztosítva a lakosság érdekeit szolgálják.

Ezt követően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltségének tavalyi évi tevékenységéről, illetve a város tűzvédelmi helyzetéről szóló tájékoztatást hallgatták meg a képviselők, akik leginkább esemény nélküli munkanapokat kívánva köszönték meg a tűzoltók mindenre kiterjedő áldozatos munkáját.

Az már korábbi határozat és bevezetett rendelet, hogy a szolnoki bentlakásos idős otthonokba, az egyágyas szobákra vonatkozóan a belépési díj hárommillió forint. Csütörtöki döntés azonban, hogy az Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás nagykörűi telephelyének négy szobájába nyolcszázezer forint lesz a belépési hozzájárulás.

Szavaztak: Szolnok, mint minden évben, 2023-ban is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz. Ezen kívül egyhangú „igennel” kapott, egyenként négy-, öt- és hétszázezer forintos támogatást diáksport-feladatokra a Vekerdi, a Kodály Zoltán Iskoláért, valamint a Pro Patria alapítvány.

 

Mind ezidáig csendben és egyetértésben zajlott a közgyűlés soros munkaülése, azonban az energiaválság kapcsán megfogalmazott takarékossági intézkedésekről szóló előterjesztés kiverte a biztosítékot képviselői körökben. 

 

A honatyák ellenzéki része szerint a kabinet rossz döntései okoztak az országban haváriát. A kormánypárti oldal pedig az Oroszország elleni elhibázott brüsszeli szankciókat okolja a kialakult válság miatt. A képviselők a vita végén személyeskedően, heves szóváltásokkal igyekeztek igazukat erősíteni…

Mint arról hírportálunk beszámolt, a szerdai polgármesteri bejelentés szerint Szolnok számos területen költség-megtakarító rendelkezéseket vezethet be. Az ajánlás szerint a bölcsődei, óvodai, az idősügyi és az egészségügyi ellátásokon kívül számos intézmény, létesítmény és egyéb közszolgáltatás energiaspórolásra lesz késztetve. Esetekben a nyitva tartási idő csökken, időszakosan bezárnak intézmények, rendezvények maradhatnak el. 

 

Felmerült az éjjeli közvilágítás szüneteltetése, ám ezt a felvetést mindenki, még Szalay Ferenc polgármester is elutasította.

 

A takarékossági intézkedések csomagját a testület többsége megszavazta. A határozatban azonban szerepel, hogy a piacok a Mindenszentek ünnepén, halottak napján és karácsonykor „normál üzemmódban” tartanak nyitva. Az éjszakai közvilágítás spórolására irányuló javaslatokat pedig az áramszolgáltató szakmára bízza a város. A bezáró Véső úti fürdőlétesítmény okán elhangzott: a sport- és hobbiúszás helyszínei adottak a megyeszékhely többi létesítményében, rövid időn belül a „hol, mikor, hová” kérdésekre is választ kapnak az érintettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában