Gazdálkodás

2022.10.06. 13:55

Egy különleges ültetvény hozza a pénzt Kengyelnek

Bár két éve még úgy tűnt, nem éri meg homoktövist termeszteni, ma már jelentős bevételt hoz Kengyelnek a Start-mintaprogramon keresztül a bogyós, narancssárga színű gyümölcs. A település mintegy hat hektáros ültetvényének felén hétfőn kezdtek el szüretelni a közfoglalkoztatottak, a betakarítás körülbelül két hétig tart.

Molnár-Révész Erika

Tóth Jánosné szívesen dolgozik a homoktövis ültetvényen

Fotó: Mészáros János

– Kilenc órakor kezdünk amiatt, mert korábban nagyon harmatosak, vizesek a növények – mondta a kengyeli homoktövis ültetvényen szüretelő Tóth Jánosné. A területen valóban nagy a sár, ennek ellenére szépen halad a sárga bogyós gyümölcs betakarítása. 

– Szerintem nem nehéz a homoktövist szüretelni, én szeretem csinálni. Nagyon szúr, és nehéz közlekedni az ágas-bogas környezetben, de a metszőollóval megoldjuk. Való igaz, a nap végére mindenki elfárad – válaszolta kérésünkre a közfoglalkoztatottként dolgozó asszony. 

A metszőollóval levágott ágakat kisebb, húsz centiméteres darabokra vágják, azokat a részeket, melyeken van bogyó, kosarakba rakják. A kosarak tartalma pedig a teherautó platóján álló nagyobb rekeszekbe kerül. 

Az idei termés szerintem közepes lett, a nyáron tapasztalható aszály, és az elmúlt hetek csapadékos időjárása csak kismértékben befolyásolta. Van olyan bokor amelyik elfeketedett és kiszáradt, de ez csak néhánynál tapasztalható

– mondta a teherautó platóján pakoló Gyenes Zsolt. 

A közfoglalkoztatottak időjárástól függően, de általában délután fél négyig, négyig dolgoznak az ültetvényen. 

– Hétfőn kezdődött a homoktövis szedése, tizenöt-húsz közfoglalkoztatott vesz részt benne. Ez egy hat hektáros terület, de, mivel tavaly is szüreteltünk, a felén idén már nem terem homoktövis. Egy terület ugyanis kétévente fordul termőre. Amit leszedünk, azt másnap el is viszik, hiszen nagyjából két napig lehetne tárolni, mert levet eresztene, és a gyümölcs elvesztené C-vitamin tartalmát – mondta a helyszínen Nagy Edit, a mezőgazdasági részleg vezetője. Hozzátette, a szüret körülbelül két hétig tart a kengyeli ültetvényen. 

A betakarított, majd lefagyasztott homoktövist aztán egy Bács-Kiskun megyei családi céghez szállítják, ahol velőzik, majd a terméket speciális tasakokba csomagolják. Így, készen kerül vissza Kengyelre. 

A homoktövis italokat két kiszerelésben árulják az önkormányzati kisboltban, illetve a környékbeli piacokon. Kelendő, ahogy a közmunkaprogramban előállított többi termék is.

– Szerencsére most jól hangzik a „kengyeli termék" név, például a Tiszai Hal Napjára kifejezetten minket kértek, hogy árusítsunk. Emellett nagyon sok rendezvényen sikeresen jelenünk meg helyi termékeinkkel – hangsúlyozta a településvezető. 

A két deciliteres homoktövis levet jelenleg hétszáz forintért, a fél litereset ezernégyszázötven forintért árulják Kengyel önkormányzati kisboltjában. Tavaly, csak a homoktövis másfél millió forintos bevételt hozott, melyet a Start-mintaprogramba forgatott vissza a település. 

Majdnem felszámolták, most jó bevételt hoz a vitamindús gyümölcs 

Ahogy sok más önkormányzat esetében, Kengyelen is úgy tűnt egy időben, nem éri meg homoktövist termeszteni. Két éve, 2020 őszén például nyolcszáz liter, hordóban álló homoktövis pép maradt eladatlanul az önkormányzat nyakán. Felmerült, hogy felszámolják az ültetvényt, és valami mást, jövedelmezőbbet ültetnek a szúrós bokrok helyére. Csakhogy, hamar fordult a kocka.

– Nem sokkal később sikerült értékesítenünk a  megmaradt homoktövist. Ráadásul, akkor robbant be a koronavírus-járvány, amely alatt egyre nőtt az érdeklődés a gyümölcs iránt. Nem adjuk drágán, ezért kifejezetten keresik a kengyeli homoktövist. Úgy döntöttünk, megtartjuk az ültetvényt – mondta Gál József polgármester. 

Kengyelen egyébként 2014-ben ültették el az első palántákat, három hektáron több, mint négyezer bokrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában