Galériával

2022.11.27. 14:24

A falusi disznótorok hagyományát elevenítették fel Kőtelken

Egy hagyományos disznóvágás minden mozzanatát megismerhették azok, akik a kőteleki művelődési ház környékén jártak vasárnap.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Kiss János

Koccintással köszöntötték egymást a disznótor résztvevői vasárnap a kora reggeli órákban. A kőteleki művelődési ház udvarán roma hagyományok szerint dolgoztak fel egy malacot, a rendezvényre a helybelieket is várták.

– Nagy volt az érdeklődés, már a héten sok felajánlás érkezett, legyen az házi pálinka, forralt bor vagy éppen savanyúság – mondta Suki Gézáné, a Kőteleki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Egy régi hagyományt folytattak ezzel, korábban ugyanis rendszeresek voltak az ilyen típusú programok a településen.

A sertés leszúrása után a böllérek szalmával perzselték az állatot, így reggelire már hagymást vért kínálhattak a szervezők. A finomságok csábító illata az egész környéket átjárta.

– Ahogy a fiúk megcsinálták a hurkát, elvittük a házakhoz, nekünk ugyanis csak egy kis sütőnk van, ott igen időigényes volna mindent megsütni – mondta Suki Gézáné.

A pecsenye is a házaknál sült, a tepertő viszont a helyszínen, a húsból pedig toros káposzta készült. A kész ételeket a helybeliek a a művelődési ház udvarán fogyaszthatták el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában