Programajánló

2023.01.27. 09:00

Színes programok várják hétvégén a kikapcsolódni vágyókat a Jászkunságban

Disznótor, papagájkiállítás, megemlékezés, túrák és dokumentumfilmek – egyebek mellett ezeket a programokat kínálják hétvégén a Jászkunságban.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Péntektől egész hétvégén folyamatos programokat kínál a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválhoz csatlakozó jászberényi Lehel Film-Színház, ahol a kihagyhatatlan dokumentumfilmek után közönségtalálkozóval, szakértőkkel, fontos témákkal és beszélgetéssel készül a mozi. A vetítések délután négy és este fél héttől kezdődnek.

Három éves kor alatti gyermekeket és szüleiket várja reggel tíztől tizenegy óráig a Mocorgó, az Aba-Novák Agórában, ahol énekszóra, népzenére mozoghatnak a gyerekek, az anyukáknak közben csevegő perceket tartanak, melyen a múlt és jelen gyermekgondozási praktikáiról hallhatnak. Mindeközben a régi idők gyermekjátékaival is megismerkedhetnek a kicsik. A belépő 600 forint. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. 

A hónap utolsó Belvárosi bagolykukkolásán is részt lehet venni, ahol Pálinkás Csaba, az Aba-Novák Agóra munkatársa mesél a madarakról érdekes tudnivalókat, miközben egy másfél órás séta során távcsővel lehet meglesni városunk fülesbaglyait. A gyülekező délután háromkor kezdődik az Agóránál, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Nagykörűben délután kettő órától indulnak a különböző foglalkozások a helyi művelődési házban, melyek a gyöngyfűző szakkörrel kezdődnek. 18 órától a ping-pong klub, és ugyanekkor nyílik a rejtvényfejtő klub is.

Szombat: Reggel héttől, már a disznó perzselésével indul az I. Szandai disznótoros bemutató, melyet kilenc órától sült vér, tizenegytől friss pecsenye kóstoló követ. Ezt követi kettő órától a hurka és kolbásztöltés, melyet szintén meg lehet majd kóstolni. Az esemény helyszíne a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gazdasági udvara. 

Mesterszálláson reggel fél nyolctól indul a doni áttörés 80. évfordulójára rendezett emléktúra, melyen megkoszorúzzák a II. világháborús emlékművet a templom kertjében. A megemlékezésen részt vesznek a 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj katonái és kadétjai. Az elesettekért Kiss Gábor polgármester mond beszédet. 

Szolnokon délután egy órától kezdődik a Damjanich János Múzeumban a IX. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium és az Expozíció című kiállítások záróünnepe, vagyis, finisszázsa. A tárlatokat Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője mutatja be. A tárlatok másnap, vasárnap három óráig látogathatók. 

Az egzotikus tájak, és az esőerdő hangulatát élheti át az, aki ellátogat az Aba-Novák Agóra papagájkiállítására 14 és 18 óra között. Az eseményen a világ különleges fajainak sokaságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A belépés 1500 forintba kerül. 

Ugyancsak ebben az időintervallumban textilszobrászatra várják a jelentkezőket az Agóra Kreatív Műhelyében, ahol Demény Gabriella textilszobrász segítségével a faliképek és ökodesign alkotások elkészítését is elsajátíthatják az érdeklődők. A foglalkozás hatéves kor felett ajánlott, a tagdíj nyolcszáz forint alkalmanként, a részvétel előzetes regisztrációhoz között, a foglalkozáshoz szükséges anyagköltség pedig hétezer forint. 

A Jubileum Bowling és Élménycenterben este tíz órától kezdődik a Retro Night, melyen Csordás Tibi és a Fiesta koncertjére várják a rajongókat. 

Vasárnap: Tudatos jelenlét túrát szervez délelőtt tíz órától a NEFAG Zrt. A hat-nyolc kilométer hosszú séta a Kaán Károly út végén található Székelykaputól indul, és a NEFAG erdejében és a Zagyva-gáton tart. A túravezető mindeközben különböző gyakorlatokat is mutat, melyekkel hatékonyan csökkenthető a stressz, a szorongás, a félelem. A túra időtartama körülbelül. 2-2,5 óra. Jelentkezni a 
Jelentkezni a szervező, Hamar Márta közösségi oldalán keresztül lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában