Helyi érték

2023.01.27. 13:53

Egy pincében találtak rá a több évtizede elveszettnek hitt kötetre Törökszentmiklóson

Háromszáz éves, a város, és a helyi református közösség történetének egyik legfontosabb dokumentációja került elő nemrég. Az elveszett könyv több évtizeden keresztül csak szóbeszéd tárgya volt. A közelmúltban viszont előkerült, és a benne található adatok feldolgozása után a Törökszentmiklósi Református Egyházközség helytörténeti gyűjteményének levéltárát gazdagítja majd.

M. R. E.

Évtizedekig egy pincében porosodott a felbecsülhetetlen értékű dokumentum. A háromszáz éves könyvhöz csak kesztyűvel szabad hozzányúlni, így mutatta be Szabó József elnök-lelkész is

Fotó: Mészáros János

Ez Törökszentmiklós történetének legelső dokumentuma, melyet 1770-ben nagynevű elődöm, Szentmiklósi Sebők Sámuel kezdett el írni–mutatta a felbecsülhetetlen jelentőségű, kézzel írt kopott könyvet Szabó József, a Törökszentmiklósi Református Egyházközség elnök-lelkésze, aki több évtizedet várt erre a pillanatra.

– Harmincnyolc évig kerestem ezt a könyvet, de nem találtam sehol. Úgy került elő, hogy az egyik itteni lelkész leszármazottai egy másik városban megtalálták a pincéjükben a nagyapa iratai között. Mivel tudták hogy kutatok utána, elhozták nekem. Benne van minden lényeges történés Törökszentmiklósról, az újratelepülésről, ami 1720-ban hogy ment végbe.

Szentmiklósi Sebők Sámuel – aki 1766-1777 között volt a város lelkésze – feljegyezte azoknak a családoknak a neveit, akik visszatelepültek, és azt is, hogy honnan érkeztek a városba. Beszámol az első református templom építésének körülményeiről, a templom számára adományozott kegytárgyakról, de a harangok története, valamint a bábaasszonyok nevei is szerepelnek benne. Nekik ugyanis nagyon fontos szerepük volt a városban, hiszen ők azonosították be, és hozták el megkereszteltetni az újszülött gyermekeket. Azt gondolom, hogy Törökszentmiklós első száz évének legfontosabb információit találhatjuk meg ebben a könyvben–hangsúlyozta az elnök-lelkész. Mint elmondta, a könyvet 1770-től folyamatosan folytatták a soron következő egyházi vezetők, így a kézírás miatt nem lesz könnyű az adatok feldolgozása.

– Azt még nem tudom, hogy milyen szempontok szerint történik majd, a faximile (hasonmás a szerz.) kiadás nem tűnik lehetségesnek, mivel a kézírás nehezen olvasható. De úgy gondolom, hogy az elkövetkezendő években a könyv feldolgozása igen jelentős segítség lesz majd a város történetének jobb megismerésében – hangsúlyozta Szabó József elnök-lelkész.

A "múlt eltörlése" miatt veszett nyoma a könyvnek

A háromszáz éves dokumentációra egykor nagynevű történészek hivatkoztak, és egyházi körökben is közismert volt a létezése.

– Akkor veszett el, amikor a két parókiánkat a szocializmusban kisajátították, így ezeknek a régi értékeknek követhetetlenné vált az útja. A falurombolás legeklatánsabb példája az volt, amit Törökszentmiklóson műveltek. Rengeteg, helytörténeti szempontból is fontos dokumentációnak veszett nyoma akkor–mondta a könyv eltűnése kapcsán Szabó József, a  Törökszentmiklósi Református Egyházközség elnök-lelkésze. Úgy véli, az előkerült könyvben szereplő adatok még nyomatékosabbá teszik azokat a korábbi feltételezéseket, mely szerint a város visszatelepítésében a református lakosságnak döntő szerepe volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!