Segítség

2023.02.07. 06:55

A csikorgó hidegben szünet nélkül ellenőrzik a jászkunsági tanyákat

Egyre több az idős ember, sokan közülük a falvak külterületén, elhagyatottabb utcákban élnek, sokuknak nincs is hozzátartozója, vagy ha van is, messze él. A téli fagyos időszakban, vagy akár esőzések idején, kiemelten fontos, hogy legyen, aki jobban odafigyel ezekre az emberekre. A szociális ellátórendszer mellett van, ahol polgárőrök, falugondnokok is feladatuknak érzik, hogy figyeljenek ezekre az emberekre.

Munkatársainktól

Kovács Ferencnét és unokáját, Vékony Nikolettát Szujó Balázs, a tiszatenyői polgárőrök elnöke látogatta meg

Fotó: Mészáros János

A minap adtunk hírt arról, hogy a tiszajenői polgárőrök sűrű járőrözésének köszönhetően menekült meg a kihűléstől egy külterületen elesett idős férfit. Ez az eset is rávilágít arra, milyen fontos, hogy figyeljünk a kieső területen élő, idős, nehezen mozgó vagy egyedül élő emberekre.

A Tiszajenői Polgárőr Egyesület tagjai gépjárművel, lóval napi szinten végigjárják a település külterületét, ahol sajnos sok nyugdíjas már egymaga él. Telefonon éjjel-nappal elérhetők, kimondottan kérik is a lakosokat, hogy ha gyanúsat észlelnek – napok óta nincs mozgás egy lakott háznál, vagy akár nem nem száll füst a kéményből – , mindenképpen utána járnak, és ha szükséges, intézkednek. Akár a tűzifa felvágásában is segítenek, ha nem boldogul vele az illető, és ezért nem tud fűteni. A járványidőszakban rendszeresen ők hordták az érintetteket orvosi ellenőrzésre, bevásárlást, gyógyszerkiváltást vállaltak magukra. Megesett már, hogy belvizes időben tanyán élő gyerekeket ők vittek el az iskolába.

Enyhe volt a január, a február viszont csípősebb idővel, mínuszokkal köszöntött be.

– A homoki területen több idős él, sokan közülük egyedül. Nem mellesleg a házak is régebbiek, akad, ahol nincs gáz bevezetve, így a szolgálatok idején többször járunk arra, figyeljük például a kéményeket – mondta Kecse László, a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület elnöke. 

A tiszazugi településen jól működik a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) is.

– A lakosok egymásra is figyelnek, de telefonon is bármikor elérnek minket polgárőröket, a korábbi években volt, hogy még a tűzifa felhasogatásában is segítettünk – fejtette ki. Hozzátette: ebben az esztendőben a szolgálatok alatt már arra is volt példa, hogy fatolvajokat fogtak.

Tiszatenyőn is ügyel az önkormányzat, illetve a polgárőrség az egyedül élő, vagy külterületen lakó idősekre.

– Folyamatosan szemmel tartjuk őket, de a szomszédok is figyelnek egymásra. Ha valakit nem látnak mozogni, jelzést kapunk, és azonnal kimegyünk a helyszínre, megnézzük, hogy mi történhetett vele, nincs-e esetlen rosszul–tájékoztatott Szujó Balázs, a tizenkét tagú Tiszatenyői Polgárőr Egyesület elnöke. Mint elmondta, gépjárművel, de kerékpárral is rendszeresen járőröznek, utóbbival főleg nyáron. Egy külterületen élő idős házaspárt rendszeresen látogatnak.

Tiszaörsön is kiemelten figyelnek a településen élők védelmére. Bár már évek óta nem működik a tanyagondnokság a polgárőrök fokozottan vigyáznak az idősekre és az egyedülállókra. Bodonné Gyöngy Erika Tiszaörs polgármestere arról számolt be hírportálunknak, hogy évszaktól függetlenül járőröznek annak érdekében, hogy mindenki biztonságban érezze magát a községben.

Egymásra is figyelnek

Tiszasülyön is sok az idős, nehezen mozgó ember. A mozgássérültek vármegyei szervezetének helyi csoportja jelenleg 65 főt számlál, kétharmaduk aktív, eljár az összejövetelekre, de aki betegség vagy nehézkes mozgása miatt nem tud, arra is odafigyelnek. Vezetőjük, Litkei Tamásné egyben családsegítő is, így ha valaki, úgy tűnik, bajban van, hamar eljut hozzá a hír.

– Itt egyébként is kilencven százalékban odafigyelnek egymásra az emberek, ha gyanúsnak találják, hogy az utcájukban élő idős ember már hosszabb ideje nem jött ki a házból, azt jelzik. De ez nem csak az idősekre igaz – mutatott rá Litkei Tamásné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában