Jászkunság

2023.02.07. 13:55

Rejtélyes hívást kapott egy nő, egyelőre sehol sem találják a rettegő telefonálót

Az elkövetők nemcsak unokának, hanem a sértett lányának vagy épp fiának is kiadhatják magukat!

Szoljon.hu

Forrás: police.hu

Csalók hívtak fel a napokban egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyebeli nőt, azt állítva, hogy a hölgy unokája bajba került, tudtuk meg a rendőrségtől. Egy magát ügyvédnek kiadó férfi közölte vele, hogy gyermekét letartóztatták, mivel két embernek segített feladni egy gyanús csomagot, így akár börtönbüntetés várhat rá. S hogy a történet még hitelesebbnek tűnjön, az egyik elkövető a nő lányának szerepét is magára vállalta, kétségbeesetten, síró hangon szólt a telefonba és kérte a nő segítségét. 

A hívók elmondták, hogy sürgősen készpénzre van szükség, hogy megoldják a helyzetet, még taxit is küldenek érte, hogy mielőbb megkaphassák a kért összeget. A hölgy csak másnap hívta fel a lányát és döbbent rá, hogy csalás áldozatává vált.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az úgynevezett „unokázós” csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon veszik fel a kapcsolatot. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (vagy gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett, vagy tartozása van, esetleg letartóztatásba került akár külföldön), és sürgősen pénzre van szüksége. Nagyon sokszor azt mondják, hogy elküldik egyik ismerősüket, vagy egy taxit a pénzért vagy ékszerért, mivel a közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, vagy más rokon.

De mit tehetünk a biztonságunkért, ha csalók a fentihez hasonló trükkel próbálkoznának nálunk? 

A rendőrség szerint bontsuk a vonalat és hívjuk fel a „bajba jutott” rokont! Tegyük le a telefont, majd hívjuk vissza hozzátartozónkat az általunk ismert hívószámon!

Ne hagyjuk, hogy sürgessenek bennünket, próbáljunk nyugodtak maradni! Tegyünk fel ellenőrző kérdéseket, például hogy mikor találkoztunk utoljára? Mikor születtél? Hány testvéred van? Merre laknak anyáék/apáék/fiadék/lányodék?” Ne adjuk meg adatainkat ismeretleneknek!

Legyen gyanús, ha egy idegent, vagy taxit akarnak küldeni a pénzért vagy értékekért!

Ha felmerül a gyanú, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni a mi vagy hozzátartozónk sérelmére, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában