Kutatás

2023.03.26. 09:00

Eltűnt katonasírokat keresnek Tiszapüspökiben

A nevüket és a haláluk évét is tudják, azt azonban nem, hogy hol temették el őket. Három, az első világháborúban elesett katona sírja után kutatnak Tiszapüspökiben. A temető egyik, korábban elhanyagolt területét ezekben a hetekben teszik rendbe, egyelőre azonban ott sem találtak semmit.

Molnár-Révész Erika

A temető egyik, korábban elhanyagolt területét ezekben a hetekben teszik rendbe, a katonák sírjait azonban itt sem találták meg

Fotó: Mészáros János

Három, az első világháborúban elesett katona sírja után kutatnak Tiszapüspökiben, egyelőre azonban nem találták meg a maradványokat, még a temető egyik sokáig elhagyatott részének rendbetétele során sem.

– Már voltam a vármegyei levéltárban és próbáltam itt, helyben is kutatni, de konkrétan még nem sikerült a sírok nyomára akadnom. Voltam kint személyesen azon a területen is, ahol jelenleg takarítanak, azonban ott sem találtam semmit. Fel szeretném venni a kapcsolatot a Honvédséggel, hiszen lehet erről valami nyom az adatbázisukban. Tudjuk, hogy ezek a katonák mikor hunytak el, 1916-ban, 1917-ben és 1918-ban. A nevüket is tudjuk, csak a sírt nem találjuk, ahol nyugalomra helyezték őket. Pedig a levéltár nyilvántartása szerint biztosan Tiszapüspökiben vannak eltemetve – mondta Farkas László, a Tiszapüspöki Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában