Galériával

2023.03.28. 19:55

Lélegzetelállító fotókon mutatjuk be a varázslatos ligetté változott szolnoki teret

Japánban a cseresznyefavirágzás sajátos kultúra, egy különleges életérzés: valami elmúlik, valami megszületik.

M. G.

Az utóbbi években vandálok okoztak károkat a cseresznyefa-sorban, ezért jó néhányat az elmúlt évben pótoltak, melyek ugyancsak kivirágozva várják a csodálóikat

Fotó: Mészáros János

Virágba borultak a japán cseresznyefák a szolnoki Várkonyi téren. A mintegy félszáz csemetéből álló fasort még 2015-ben telepítették, az ültetésnél Szolnok testvérvárosából, Juzából vendégségbe érkezett japán diákok segédkeztek, ezért is számít jelentős eszmei értékűnek az ültetvény. Két távoli nép nagyon közeli barátságáról árulkodik az ilyentájt rózsaszínben tündöklő liget.

A cseresznyefa a japánok számára az újrakezdés szimbóluma. Virágzása egy új élet kezdetét jelenti. Japánban a cseresznyefavirágzás sajátos kultúra, egy különleges életérzés: valami elmúlik, valami megszületik. Japán őshonos cseresznyéje a somei yoshino, ezért, amikor a szolnoki telepítés szóba került, ezt a fajtát hozatta be a kezdeményező szolnoki Jászkun – Japán Baráti Egyesület.

Japánban különös jelentősége van a virágzásnak, a szakurának. A felkelő nap országában korábban pattannak ki a rügyek, s kora tavasztól kezdve az időjárás-jelentés kibővül a „cseresznyefront-előrejelzéssel” is. A sakura zensen-jelentés 1967 óta jelen van a japán médiában: napi hírek jelennek meg, mely országrészben hol pattan ki az első bimbó, mikor várható az elvirágzásuk, hol van most a legjelentősebb virágba-borulás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában