Közösen emlékeztek

2023.03.31. 13:55

Látványos bemutatókkal rukkoltak elő a szolnoki ejtőernyős nap résztvevői – galériával

A különleges műveleti dandár statikus bemutatója és a hagyományőrzők kiállítása mellett ejtőernyős ugrásokkal ejtették ámulatba a szolnoki bázison összegyűlt közönséget.

Mészáros Géza

Látványos bemutatóval készültek a Magyar Honvédség legjobb ejtőernyősei

Fotó: Mészáros János

Polgári ruhába öltözött obsitosok, mundérba öltözött most szolgáló katonák, továbbá a kadét programban résztvevő Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum diákjai „szállták meg” pénteken az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisát.

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság, valamint a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, a pandémiás időszak után, 2023-ban újra, a korábbi évekhez hasonlóan rendezte meg az ejtőernyős napot a szandaszőlősi helyőrségben.

Az ejtőernyős napot 2003 óta ünneplik a katonai szervezetek. A pénteki szolnoki rendezvényre megjelentek mindazon alakulatok, melyek aktív ejtőernyős állománnyal rendelkeznek. Így az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred, az MH 47. Bázisrepülőtér és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár katonái is részt vettek az emléknapon. Az aktív állomány mellett jelentős számban képviseltették magukat a nyugállományú bajtársi szervezetek és a hagyományőrző csoportok is.

A program állománygyűléssel kezdődött, melyen Krezinger Attila ezredes beszédét Kiss Dávid hagyományőrzőnek múltidéző, történeti áttekintése követte. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szervezete nevében Keresztúri László nyugállományú ezredes emlékezett meg az ejtőernyőzés múltjáról.

A vendégek ezután az ejtőernyős emlékfalnál gyülekeznek. Takács Tamás ezredes, lelkész gondolatait és áldását követően a katonai alakulatok és civil szervezetek elhelyezték az emlékezés virágait. A vármegyét és a vármegyeszékhelyt képviselve koszorút helyezett el továbbá dr. Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán, Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Györfi Mihály, Szolnok alpolgármestere. Majd Vargáné Kocsis Gabriella százados felolvasta annak a közel nyolcvan magyar katonának a nevét, akik ejtőernyős balesetben, vagy harc közben vesztették életüket, a lékeharangot mindannyiszor megkongatva…

A program a reptéren folytatódott, ahol a különleges műveleti dandár statikus bemutatója és a hagyományőrzők kiállítása fogadta az érdeklődőket. A pénteki emléknap ejtőernyős ugrásokkal ért véget. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában