Nyíregyháza

2022.09.27. 15:41

Minden a verbunkról szól majd

Hazánk egyik legnépszerűbb tánca lesz a középpontban szombaton a skanzenben.

CsA

Kácsor Balázs és Sebestyén Bence bemutatták, mi is az a verbunk | Fotó: Dodó Ferenc

A tavalyi, rekord­kísérlettel egybekötött belvárosi táncünnep után az idén a Sóstói Múzeumfaluban rendezik meg a verbunk napját október 1-jén, szombaton 10 órától. A keddi programismertető sajtótájékoztatón egy kis ízelítőt is kaphattunk ebből hagyományos, új típusú férfitáncból Kácsor Balázs országos bokrétás táncos és Sebestyén Bence, a Művészeti Szakgimnázium növendéke, a Nyírség Táncegyüttes tagja előadásában.

Megtáncoltatják a látogatókat

– Amellett, hogy az esemény a legjobb kezekben van, végre otthonra lelt skanzenben, hiszen aligha találhatnánk ennél autentikusabb környezetet – mondta elöljáróban dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere kifejtette, a Sóstói Múzeumfalu az idén minden előzetes várakozást felülmúlt. Csak ebben az évben már több mint 95 ezer látogatót fogadott a szabadtéri néprajzi múzeum.

Demarcsek György bevezetésként elmondta: a térség egyik legnépszerűbb hagyományos tánca bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is. Megyénk híres az itt gyűjtött színes és változatos tánckincséről, amibe bepillantást nyerhetnek a skanzen látogatói. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület elnöke hozzátette, a Kárpát-medencében öt helyszínen rendezik meg szombaton a verbunk napját: Szombathelyen, a felvidéki Zselízben, Budapesten a Hagyományok Házában, az erdélyi Székelyudvarhelyen és itt, Nyíregyházán.

– Amellett, hogy népszerűsítenénk a szatmári, nyírségi, Felső-Tisza-vidéki verbunkjainkat, élményt adó programot szeretnénk szervezni. A rendezvény kér részből áll: délelőtt, 10 és 12 óra között a jánkmajtisi portán egy rövid bemutató után többféle verbunkot fogunk tanítani a látogatóknak komoly és játékos formában. Délben zárásként bevonjuk az összes fiút és férfit egy gömöri tréfás verbunkba, amit Mikulics Ádám táncos barátunk vezényel le. 

– Egy rövid szünet után 13 órakor gálaműsorral folytatódik a rendezvény. A fellépő nyíregyházi, nagyecsedi, sárospataki és debreceni táncegyüttesek olyan produkciókkal érkeznek, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a verbunkhoz és a csárdáshoz – zenél a Szikes Zenekar és a Lajtorjás Banda. A gála össz­tánccal ér véget – ismertette a részleteket Demarcsek György.

Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója a kísérőprogramokról elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak vezetésével a látogatók többféle kézműves foglalkozáson vehetnek részt, hímezhetnek, kosarat fonhatnak, csipkét verhetnek és nemezelhetnek. A négy évtizede alakult szervezet alkotói munkáiból a jármi kisnemesi házban látható kiállítás.

Falusi életképek

– Felhasználva az elmúlt évek pályázati forrásaiból megvarratott rengeteg „jelmezt”, új impulzusokat nyújtunk a látogatóknak. Hogy ez mit takar, legyen meglepetés, annyit azonban elárulhatok, hogy az élő porták valóban élő porták lesznek... Vendégeink csatlakozhatnak az Értéktár a múzeumban – múzeum az értéktárban című tárlathoz kapcsolódó interaktív foglalkozáshoz, hagyományos ételeket, különböző gyógyteákat kóstolhatnak. A hat év alattiaknak és a 70 éven felülieknek ingyenes a belépés, mindenki más 500 forintért élvezheti a verbunk napját a Sóstói Múzeumfaluban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában