Gyász

2023.02.01. 16:14

Búcsúznak az intézmény kiváló oktatójától

A Nyíregyházi Egyetem honlapján korábbi kollégái búcsúznak Fehérné Székely Ildikótól.

KM

Illusztráció: Shutterstock

„Fehérné Székely Ildikó, az 1964-es felvételi vizsgái után, külön engedéllyel, párhuzamosan végezte Budapesten a gordonkatanári és a középiskolai énektanári és karvezetés szakot. Gordonkatanári oklevelét 1967-ben, zeneakadémiai diplomáját 1969-ben szerezte meg. 1967 és 1969 között Ajkán, majd Tatabányán dolgozott zeneiskolai tanárként, majd friss egyetemi diplomájával 1969-ben érkezett Nyíregyházára, a Vasvári Pál Gimnáziumba. A zenei tagozat vezetése mellett kórusvezetői munkára is felkérést kapott.

 1971-ben Nyíregyháza város Bessenyei emlékplakettet adományozott kiváló munkája elismeréseként. Még ugyanebben az évben a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Ének-zene Tanszékére került, ahol tanársegédként kezdte felsőoktatási szakmai munkáját. 1975-ben adjunktusi, majd 1989-ben főiskolai docensi kinevezést kapott. 1994-től főiskolai tanári munkakörben dolgozott tovább.

1974-től felkérték a 110. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet Fiúkórusának megszervezésére. A közel 100 tagból álló kórus a megmérettetéseken mindig arany minősítést kapott, több ízben elnyerte az „Év kórusa” fokozatot. Megszerezte a „Legjobb Vasas Ifjúsági Kórus” címet.

1988-ban néhány középiskolás és főiskolai hallgatóból alakult meg vezetésével az Anonymus Kamarakórus, mely fennállásának évei alatt Magyarországon kívül számos európai országban is hangversenyezett. Fő profiljuk zenetörténeti ritkaságok és kortárs magyar kórusművek előadása volt.

Fehérné Székely Ildikó 1990. február 1-jén vette át Tarcai Zoltántól a tanszékvezetői feladatokat. Az ő szakmai munkája nyomán indult meg 1989-ben az ének-zene tanár, karvezetés, majd 1991-ben az ének-zene, népzene (későbbi nevén ének-zene-, népzenetanár) szakos képzés. Iskolateremtő munkáján túl nyári továbbképzéseket szervezett hazai és határainkon túli ének-zene tanárok részére. Közéleti tevékenységeket is ellátott. A Szabolcs-Szatmár Megyei Kórusszervezetnek volt a titkára, valamint az Országos Kórusszervezet Ifjúsági Bizottságának volt több évig vezetőségi tagja.

1999-ben a Hallgatói Önkormányzati Testület „Az Intézmény Kiváló Oktatója” díszoklevelet adományozta részére.

2003-ban a Magyar Köztársaság Elnöke Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel tüntette ki. Ebben az évben adta át a tanszékvezetői megbízását, majd 2004. augusztus 31-én hagyta el a Nyíregyházi Főiskolát, vele együtt Nyíregyházát”.

Fehérné Székely Ildikó | Fotó: egyetem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában