Ünnepség

2022.06.29. 17:51

Az Év Ápolója és Az Év Orvosa elismerést is átadták

Semmelweis Napi ünnepség zajlott le a Dombóvári Szent Lukács Kórházban. Potápi Árpád János államtitkár is köszöntötte a résztvevőket. Dr. Kerekes László főigazgató megemlékezést tartott, és elismeréseket adott át.

Szeri Árpád

Potápi Árpád János mondott köszöntő beszédet. Fotó: Makovics Kornél

Lehet bármilyen technológiai fejlődés, jöhet a mesterséges intelligencia, de a legfontosabb gyógyító tényezők továbbra is az egészségügy dolgozói maradnak. Erre az időnként nem kellően hangsúlyozott tényre is felhívta a figyelmet tegnap a Dombóvári Szent Lukács Kórház kápolnájában tartott rendezvényen dr. Kerekes László. Az intézmény főigazgatója a hagyományos Semmelweis Napi emlékünnepségen mondta beszédét.

A rendezvény kiemelt jelentőségét mutatja, hogy azon megjelent, és köszöntötte a létesítmény munkatársait Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere és dr. Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója. Valamennyien elismeréssel méltatták az adott esetben nehéz körülmények közepette végzett gyógyító munkát.

Ezt követően dr. Kerekes László számolt be az intézmény tevékenységéről. Megemlítette, hogy a rendelőintézet fejlesztésére közel 300 millió forrást sikerült elnyerni pályázaton. 

– Hálás köszönet ezért az állami döntéshozóknak – folytatta. – Jelenleg a projekt megvalósítása részeként az orvostechnikai közbeszerzés közvetlen kiírás előtt áll, az építészeti résznek pedig az előkészítése történik. Nagy szükség van a rendelőintézet infrastrukturális felújítására, hiszen állapota már évek óta sürgős beavatkozást igényel, a huszonnegyedik órában, vagy talán már azon is túl van. Számos támogatási igény bejelentést tettünk az elmúlt hónapokban, a koronavírus járvány idején pedig korszerű eszközöket, ágyakat kaptunk. 

A Hospital alapítvány megszüntetési eljárása véget ért. Az alapító önkormányzatoktól, köztük a dombóvári önkormányzattól az alapítvány vagyonfelosztását követően összességében mintegy tizenhárom milliós forráshoz juthatunk, melyet orvos- és ápolás technikai eszközfejlesztésekre tudunk majd fordítani a közeljövőben.

A főigazgató végezetül Semmelweis Ignác, a XIX. század legnagyobb magyar orvosának példájára hivatkozva felsorolta azon örök értékeket, melyeket meg kell őrizni a gyógyító szolgálat során. Ezek közé tartozik a kellő szakmai alázat és szolgálat – szolgálat a beteg ember, tisztelet és megbecsülés a munkatársak és nem utolsósorban szakmai alázat a tudomány iránt. Ugyancsak idetartozik a szakmai tudás és igényesség, az állhatatosság és elkötelezettség az örök értékek megtartása mellett, a nyitottság az újra, a folyamatos fejlődésre.

Az Év Orvosa címet dr. Zólyomi Annamária nyerte el. Fotó: Makovics Kornél

 

A megemlékező beszéd után az elismerések átadása következett. Az intézmény elköszönt tizenöt, nyugalomba vonuló dolgozójától. A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által kezdeményezett, ápolói tevékenységet elismerő szakmai díjat nagy Józsefné és Csonkáné Heizler Mónika ápolók érdemelték ki. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Tolna Megyei Szervezete Semmelweis-díjjal honorálta Právics-Balogh Marianna ápolási igazgatóhelyettes, vezető ápoló munkáját. 

Az Év Ápolója Pajcsics Lászlóné vezető szülésznő lett. „Munkáját kellő körültekintéssel, lelkiismeretesen és a legjobb tudása szerint végzi. Határozott, megfontolt viselkedése miatt munkatársai példaképként tekintenek rá. Betegei határozottsága, kedvessége, figyelmessége miatt ragaszkodnak hozzá. Munkatársai körében is nagy tiszteletet vívott ki tudásával, munkabírásával." 

Az Év Ápolója díjat vehetett át Pajcsics Lászlóné vezető szülésznő. Fotó: Makovics Kornél

Az Év Orvosa címet dr. Zólyomi Annamária nyerte el. A radiológiai osztály osztályvezető főorvosát „nagy elkötelezettség, magas szintű szakmai tudás és több évtizedes gyakorlatból eredő nagy tapasztalat, hivatástudat, kiemelkedő empátia és türelem jellemzi. Olyan szakterület irányítója, mely csaknem észrevehetetlen, szinte láthatatlan, mégis döntő fontosságú a klinikusok számára a különböző betegségek diagnosztikájában, az állapotok követésében, a szövődmények felismerésében. Szakmai és emberi tulajdonságai alapján méltán örvend megbecsülésnek és tiszteletnek a betegek és munkatársak körében egyaránt."

Az ünnepség zárásaként a Szent Orsolya Bencés Iskolaközpont zenei tagozatának tanulói adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában