Sajtótájékoztató

2022.07.01. 17:30

Száz évre is elegendő lenne az újfajta magyar rendszám

Újfajta rendszámot kapnak azok az autók, amelyeket július elsejétől állítanak forgalomba. Az eddig kiadott, 1990 nyarán bevezetett hárombetűs rendszám néhány éven belül kifutott volna.

Szepesi László

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott mutatja a szekszárdi kormányablakban az új típusú rendszámtáblát. Fotó: Makovics Kornél

Július elsejétől az újonnan forgalomba állított járművekre már nem a három betűből és három számból álló, hanem a latin ábécé két magánhangzójából, vagy két mássalhangzójából, majd újabb két betűből és három számból álló rendszám kerül. Erről tartott sajtótájékoztatót dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja.

Elmondta, a módosítást az indokolta, hogy a jelenlegi karakterkészlet, az 1990 nyarán bevezetett hárombetűs rendszám néhány éven belül kifutott volna. Az új rendszámok bevezetésekor fontos volt, hogy hosszú időre el lehessen látni hatósági jelzéssel a gépjárműveket. Az évente forgalomba kerülő több százezer új autóra több mint száz évre elegendő lenne a most bevezetett újfajta rendszám.

Ezeken a betűk úgy követik egymást, hogy ne alkossanak értelmes szót, s nem lesz a táblákon olyan kettős betű, mint a cs, gy, ly, ny, sz, ty, vagy zs, és nem lesznek ékezetes magánhangzók sem. A rendszámtáblákon a betűk előtti kék mezőben a fehér H jelzés felett az európai zászlót jelképező tizenkét sárga csillag áll, s általában a két-két betű között van Magyarország címere is.

A kormánymegbízott elmondta azt is, hogy egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is. A korábbi E, M, P, SP, és a külföldre szánt járműveket jelzett Z helyett egységesen I betű lesz a rendszámon. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség autói RA, az Országos Mentőszolgálat MA, a Nemzeti Adó és Vámhivatal járművei NA, és a büntetés végrehajtási szervezet járművei pedig BA jelű rendszámtáblákat kapnak.

Fotó: Makovics Kornél

A korábban forgalomba helyezett járművek három betűs rendszámtáblája természetesen továbbra is érvényes marad, de aki szeretné azt új típusúra cserélni, megteheti. Egyébként, ha a régi rendszám elveszett – s nem szóló motorkerékpáré, vagy pótkocsié, amelyből csak egy van – a megmaradt három betűs tábla párjának legyártását is lehet kérni.

A kormányablakban, ahol az új rendszámokat kiadják, dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott megmutatta, milyen az új, és elmondta, hogy az épp egy hagyományos, gépkocsira való tábla, de emellett van más méretű is, ahol a betűk és számok két vagy három sorban állnak. Vannak színes táblák is, a taxiké változatlanul sárga, a környezetkímélő járműveké világoszöld alapszínű, a kerékpárt szállító járművekre pedig, ahol a kétkerekű járművek eltakarják az eredeti rendszámot, a látható helyre szürke alapszínű tábla szerelhető.

Az új típusú rendszámtáblák a jövőben is ugyanannyiba kerülnek, mint a régiek, ezek ára egyébként tizenhárom év óta változatlan, egy pár 8500, egy darab pedig 5500 forint. A jövőben is lehetőség lesz egyénileg kiválasztott, egyedileg előállított rendszámok igénylésére is, ezek viszont már többe kerülnek.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy a segédmotoros kerékpárok továbbra sem kapnak rendszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában