Diplomaosztó

2022.07.01. 14:07

A tanulás meghozta gyümölcsét

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán (PTE KPVK) pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a végzős hallgatóknak friss diplomájukat. A nappali és levelező tagozatokon összesen száztizenhárom diák vehette át oklevelét.

Schilli-Bárány Margit

Átvették megérdemelt diplomájukat a hallgatók (Fotó: M. K.)

A vezetőség ünnepélyes bevonulása és a Himnusz eléneklése után az ünnepi műsort a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Gyakorló Iskola Táncművészeti tagozat nyolcadikos évfolyamos növendékei nyitották meg Elveszett lelkek című modern tánckoreográfiájukkal.

Itt, a diploma kapujában bizony nem az lesz az elsődleges, hogy ki milyen eredménnyel fejezte be tanulmányait. Ezt Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora mondta a PTE KPVK diplomaosztóján. Példának ifjabb George Bush, volt amerikai elnököt hozta fel, aki nem volt túl sikeres az egyetemi tanulmányai során. Egyik alkalommal azt mondta friss diplomásoknak, szeretettel gratulál a kitűnőknek, de az elégséges eredménnyel végzők se búsuljanak, hiszen neki ez elég volt ahhoz, hogy az USA elnöke legyen.  

– Ez valóban így van. Nem az érdemjegy, hanem az hallgató hozzáállás a legfontosabb kulcs a sikerhez. Továbbá az is fontos, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe, akkor is, ha ez nem egyszerű. Mindig érdemes a megoldást, vagy más alternatívát keresni – mondta biztatásként a rektor.

Orbán Attila, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke nemcsak a végzős hallgatóknak, hanem azok szüleinek is külön gratulált. – Büszkék lehetnek ezekre a tehetséges fiatal felnőttekre, akik most egy ösvény végére értek, és saját erejükre támaszkodva kell boldogolniuk – mondta. A fiatalok figyelmét pedig felhívta arra, hogy az általuk választott szakma mindegyike hivatás, amely életre szól.

A szekszárdi önkormányzat nevében az Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottságának elnöke Murvai Árpád gratulált a friss diplomásoknak. – Hivatásból fakadóan értékeket hordoznak, és értékeket adnak át. Erre vannak felvértezve és erre képezték ki önöket. Most nemcsak diplomát kapnak, hanem útlevelet is. Legyenek önök az élet katalizátorai – buzdította a pályakezdőket.

A PTE KPVK dékánja, Prof. Dr. Szécsi Gábor a fiatal Karinthy szavaival kezdte beszédét, mellyel kicsit oldotta szigorú légkört. Majd hozzátette, az egyetemnek egyetlen feladata van: tanítson meg gondolkodni. Ha ez megvalósul, akkor az egyetem megtette a feladatát. – Az életben a boldogság nem a sors adománya, nem ajándékba kapjuk. Ez maga a jutalom, amit a bátor és tettre kész ember érdemel meg. Legyenek hát önök is bátrak és találják meg a helyüket ebben az állandóan változó világban – buzdított a dékán. 

A diplomákat Prof. Dr. Szécsi Gábor adta át a hallgatóknak, akiket név szerint, szakonként szólítottak ki, hogy átvegyék a pedagógusképzés szakterületein, a tanító, az óvodapedagógus, a csecsemő és kisgyermeknevelő szakokon, valamint a szociális munka, a környezetkultúra, a közösségszervezés, az üzleti szakok és a szőlész-borász felsőoktatási szakképzésen megszerzett oklevelüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában