Szüreti nap

2022.10.04. 20:00

Rossz időben is jó kedvvel ünnepeltek a szentgyörgyiek

Október első szombatján rendezték meg az idei évben a Szüreti Napot Dunaszentgyörgyön.

Brautigamné Dömötör Maja

Rossz időben is jó kedvvel ünnepelték a szentgyörgyiek a szüreti napot. (Fotó: M. Gy.)

Ahogy azt már korábban említettük, szombaton tartották a hagyományos szüreti napot Dunaszentgyörgyön, amit közel harminc éve minden évben megrendeznek – a vírushelyzet miatt kettő év kimaradt – tudtuk meg a község polgármesterétől, Kirnyákné Balogh Máriától.

– Az idei évben két testvértelepülésről is érkeztek vendégek több napra, ami újdonságnak számít, őket helyi családoknál szállásoltuk el. Gelencéről már csütörtökön este ideértek, Tornyosról szombat reggel jöttek, onnan kilencen érkeztek, és este a vacsora után haza is mentek. A németországi Nieste a harmadik testvértelepülés, ők jelezték, hogy egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudnak eljönni, viszont szeretnék megerősíteni majd a kapcsolatot a két település között, ezért elhívtak bennünket két rendezvényre is, amit jövőre tartanak, szeretnék, ha részt vennénk rajtuk – tájékoztatta lapunkat Kirnyákné Balogh Mária.

A látogatókat már délelőtt várták a sportpályán kézműves foglalkozással, labdarúgó tornával, a kicsiket arcfestéssel, megszervezték a főzőversenyt, amire elég nagy létszámmal neveztek be, tizennégy csapat mérte össze a tudását. Civil szervezetek és baráti társaságok, valamint a gelencei és a tornyosi testvértelepülés delegációja is fakanalat ragadott. Leves, pörkölt, rántott hús, töltött káposzta és puliszka is szerepelt a menün. A zsűri a Kertbarátkör pörköltjét értékelte a legjobbnak.

A gyerekeknek homok-animációs meseelőadást tartott Kovács Dóra meseíró képzőművész férjével, Agárdi Kovács Attilával. Kovács Dóra elsőkönyves meseíró, mentálhigiénés szakember, művészet- és meseterapeutaként dolgozik. Solton él képzőművész férjével és három gyermekével. A történetek, mesék munkája fontos részét képezik. 2020-ban jelent meg első meséskönyve Pitypangfalva lakóiról. Miközben ő mesél a gyermek (és felnőtt) közönségnek, férje homokanimációs technikával illusztrálja azt.

A gyerekeknek homok-animációs meseelőadást tartott Kovács Dóra meseíró képzőművész férjével, Agárdi Kovács Attilával. (Fotó: D. M.)

A homokanimáció a homok formálása animáció létrehozásához. Az alkotó homok felhasználásával egy képsorozatot hoz létre. Ezt a folyamatot úgy éri el, hogy homokot visz fel a felületre, majd a képeket kézzel rajzolt vonalakkal és alakokkal hozza létre. A homokanimációs előadó gyakran egy írásvetítő vagy fénydoboz segítségével alkot, ami rendkívül látványos és expresszív. A résztvevők is kipróbálhatták ezt a fajta alkotást.

Agárdi Kovács Attila egy régi bőröndből készítette azt az eszközt, amit jelenleg használnak a rajzoláshoz, a rajzokat pedig projektor segítségével láthatja a közönség. Elmondta, hogy mindig elkíséri feleségét ezekre az alkalmakra, neki sokat ad, hogy ilyen közegben lehet, szereti a gyerekeket. Főképp megyei szinten járják a településeket, mert Dóra a szekszárdi megyei könyvtárral kötött szerződést, de ha hívják őket, mennek máshova is. 

A közös ebéd és eredményhirdetések után délután kulturális programok várták a résztvevőket. Ugyan az eső elmosta a szüreti felvonulást és a motoros bemutatót, de volt kikérő, táncház, fellépett a Vadrózsa Népi Együttes minden korcsoportja. Beszédet tartott Kirnyákné Balogh Mária.

– Hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk róla: törődéssel tartozunk az idősek felé. Nélkülük ma mi sem állhatnánk itt, hisz lelkiismerettel, becsülettel, szorgalmas munkával, rengeteg lemondással alapozták meg a mi jövőnket. Vigyázzunk tehát rájuk, segítsük őket, hogy a hosszú, kemény munkájuk után örömteli, nyugodt életet élhessenek! – köszöntötte az Idősek Világnapja alkalmából Kirnyákné Balogh Mária az időseket. Pál apostolt is idézte beszédében: „Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt.”

A köszöntő után a helyi lakosú Horváth Eszter hegedűszóval kápráztatta el a közönséget, húga, Gréta pedig csodás énekhangjával kísérte nővérét. A látogatók részt vehettek a Mezőföldvíz Kft. nyereményjátékban, egy tesztet kellett kitölteni, majd a nap végén értékes nyereményeket sorsoltak ki. A fődíj egy SUP szett volt.

A nap sztárfellépője Janicsák Veca volt, a Főnix Boys zenekar pedig gondoskodott az est jó hangulatáról, hajnalig mulatott a nép. Kirnyákné Balogh Mária hangsúlyozta, a rendezvény nem jöhetett volna létre az önkormányzat dolgozói nélkül, akik rengeteget tettek azért, hogy minden feltétel teljesüljön a nap sikerességéért. Köszönetet mondott Taricskó István János alpolgármesternek, Moncz Gergely képviselőnek valamint Dr. Gyöngyösi Petra képviselőnek, aki a rendezvény főszervezője volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában